joi, 13 octombrie 2011

Parlamentul European cere o politică la nivel comunitar pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi

Parlamentul European a adoptat joi, în sesiunea plenară de la Bruxelles, o declaraţie scrisă iniţiată de eurodeputatele Daciana Sârbu (PSD) şi Adina Vălean (PNL) care solicită măsuri eficiente şi corecte, în plan european, pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi, se arată într-un comunicat de presă.

Declaraţia, iniţiată alături de eurodeputaţii Elisabeth Jeggle (Germania, Grupul Partidului Popular European), Raül Romeva i Rueda (Spania, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană) şi Janusz Wojciechowski (Polonia, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni), îndeamnă statele membre să adopte strategii privind gestionarea populaţiei canine, care să cuprindă măsuri precum sterilizarea animalelor cu şi fără stăpân, legi privind controlul câinilor şi promovarea principiului deţinerii responsabile de animale de companie.

Acţiunea a pornit de la ameninţarea reprezentată de câinii fără stăpân la adresa sănătăţii şi a siguranţei publice, în mai multe ţări membre UE, precum şi de la realitatea măsurilor ineficiente, lipsite de rezultate şi adesea marcate de cruzime la adresa animalelor, aplicate sau planificate de unele state precum România, se precizează în comunicat.

Europarlamentarii urmăresc, prin iniţiativa lor, generarea de politici coordonate, eficiente, concordante cu legile comunitare şi ferite de excese, la nivelul întregii Uniuni Europene.

"Ne dorim străzi curate şi sigure, şi ne dorim acest lucru fără a apela la cruzime faţă de animale sau la încălcarea legilor comunitare. Acest fenomen provoacă, în fiecare zi, suferinţa unui mare număr de oameni, şi niciuna din măsurile la care s-a recurs până acum nu a dus la controlarea fenomenului. O politică la nivel european poate aduce în sfârşit o soluţie, oferindu-le statelor membre şi direcţiile acceptabile de acţiune, şi limitele acestora", subliniază Daciana Sârbu, citată în comunicat.

"Comisia Europeană are acum obligaţia să propună, pe baza recomandărilor noastre, un set de măsuri valabile pe tot teritoriul UE, care să se aplice uniform, să ducă la rezultate rapide şi să respecte spiritul legilor europene, inclusiv al celor referitoare la bunăstarea animalelor", afirmă, la rândul său, Adina Vălean.

Declaraţia, care a primit susţinerea, prin semnătură, a unei majorităţi de circa 400 de europarlamentari, urmăreşte, printre altele, reglementarea clară a limitelor şi exigenţelor pe care le presupune deţinerea unui animal de companie, având în vedere că una dintre cauzele amplorii acestui fenomen este abandonarea câinilor de către foştii lor stăpâni. De asemenea, pentru a se evita răspândirea bolilor, documentul propune identificarea şi înregistrarea obligatorie a tuturor câinilor, prin sisteme compatibile la nivelul UE, se mai subliniază în comunicat.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: