luni, 24 octombrie 2011

Daciana Sârbu cere legi drastice în privința publicitătii alimentelor

Europarlamentarul român, Daciana Sârbu, cere Comisiei Europene reguli clare în privința publicității produselor alimentare și solicită reglementarea fermă a promovării produselor care pretind, prin intermediul etichetei, beneficii asupra sănătății consumatorilor.

Astfel, o lege comunitară adoptată în 2006 prevede că un aliment nu poate pretinde că aduce beneficii pentru sănătatea consumatorului – prin caracteristici precum conținutul redus de sare – dacă el conține, în același timp, cantități mari dintr-un ingredient nesănătos. Dar Comisia Europeană nu a reglementat, nici pana la aceasta dată, aceste cantități, deși termenul limita pentru emiterea acestor precizări a fost depășit de mai multe ori.

„Astăzi, un produs alimentar ne poate îmbia de pe etichetă prin faptul că are puține grăsimi, iar asta ne poate convinge că luam de pe raft un produs sănătos, când de fapt el conține cantități uriașe de sare sau de alte ingrediente nocive. Acest lucru este profund incorect; suntem într-o zona gri, care aduce profit marilor producători de alimente si suferința - consumatorilor. Am cerut Comisiei Europene să reglementeze rapid si foarte clar acest lucru”, afirmă eurodeputata, membră în Comisia de Sănătate publică a PE.

Daciana Sârbu a adresat solicitarea împreună cu Glenis Willmott, liderul delegației laburiștilor britanici din Parlamentul European, după consultări cu asociații europene ale consumatorilor.

Niciun comentariu: