luni, 17 octombrie 2011

Economiştii se aşteaptă ca Franţa să fie retrogradată de agenţiile de rating

Un nou pachet de ajutor financiar pentru statele din sudul Europei (Grecia, eventual Spania şi Italia) riscă să coste Franţa calificativul maxim AAA, atribuit de agenţiile de rating până acum. O spun economişti de top ai băncilor europene.

Economistul şef al Commerzbank şi cel al Barclays Capital Germania, Jörg Krämer respectiv Thorsten Polleit consideră că un nou pachet de ajutor financiar pentru statele din sudul Europei va avea un impact negativ asupra capacităţii de plată şi de credit a Franţei şi se aşteaptă ca aceasta să-şi piardă ratingul maxim (AAA) în următoarele săptămâni.

Sectorul bancar din Hexagon are doar pe piaţa elenă o epunere de circa 41 miliarde de euro. „Un nou pachet de asistenţă financiară pentru ţările din sudul Europei cu datorii mari riscă să împovăreze şi sectorul financiar francez", a declarat Krämer pentru “Handelsblatt”. El crede că acest risc va determina agenţia de rating Standard & Poor's să retrogradeze bonitatea Franţei în următoarea perioadă.

Temerea este împărtăşită şi de economistul de top al Barclays Capital Germania. „Problemele băncilor franceze se vor repercuta asupra finanţelor statului francez", a explicat Thorsten Polleit, citat de publicaţia germană. El susţine că politicienii din Hexagon ar putea refuza să crească impozitele şi să diminueze cheltuielile statului din cauza alegerilor prezidenţiale care au loc în 2012 în Franţa. Standard & Poor's (S&P) a coborât deja zilele trecute ratingul de credit al grupului francez BNP Paribas, cea mai mare bancă din Europa, de la AA la AA-. Agenţia Fitch a avertizat că ar putea aplica instituţiei aceeaşi retrogradare.

Economistul de la Barclays nu exclude nici coborârea ratingului Germaniei. ,,Contribuţia pe care o va avea Germania la fondul de urgenţă al statelor din zona euro aflate în dificultate va duce la o înrăutăţire serioasă a situaţiei datoriilor ţării, punând sub semnul întrebării calificativul AAA pe care-l are Germania în acest moment", a declarat Polleit.

Știre preluată de la: Adevărul

Niciun comentariu: