miercuri, 19 octombrie 2011

Comisia adoptă un plan în valoare de 50 de miliarde de euro pentru stimularea reţelelor europene

Comisia Europeană a prezentat un plan de finanţare a unor investiţii în valoare de 50 de miliarde euro menit să îmbunătăţească reţelele de transport, energie şi digitale din Europa.

Pentru a sprijini finanţarea Mecanismului de conectare a Europei (MCE), Comisia a adoptat, de asemenea, termenii Iniţiativei „Project Bonds” Europa 2020 (obligaţiuni pentru finanţarea de proiecte), care va reprezenta unul dintre instrumentele de partajare a riscului pe care s-ar putea baza MCE în scopul de a atrage capital privat pentru finanţarea proiectelor. Faza pilot va începe chiar de anul viitor.

Comisia a identificat proiectele care pot avea cel mai mare impact datorită investiţiilor suplimentare alocate de UE. În special, Comisia urmăreşte ca investiţiile realizate prin Mecanismul de conectare a Europei să acţioneze ca un catalizator pentru atragerea unor fonduri suplimentare din sectorul privat şi public, conferind credibilitate proiectelor de infrastructură şi reducând profilurile de risc ale acestora. Pentru prima dată, Comisia propune un instrument de finanţare unic pentru cele trei sectoare de reţele, respectându-şi astfel angajamentul de a crea sinergii şi de a simplifica regulile.

În cadrul Mecanismului de conectare a Europei se vor investi 31,7 miliarde euro pentru modernizarea infrastructurii de transport în Europa, construirea legăturilor inexistente şi eliminarea blocajelor. Această investiţie include 10 miliarde euro din Fondul de coeziune, rezervate proiectelor în domeniul transportului în ţările de coeziune, restul de 21,7 miliarde euro fiind pus la dispoziţia tuturor statelor membre pentru investiţii în infrastructura de transport. Ideea este de a îmbunătăţi conexiunile între diferite părţi ale UE pentru a înlesni schimbul de mărfuri şi de persoane între ţări.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: