joi, 13 octombrie 2011

Manfred Weber: PPE consideră că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen

Parlamentul European supune joi la vot o rezoluţie non-legislativă în care li se cere statelor membre să respecte criteriile extinderii spaţiului Schengen prin aderarea României şi a Bulgariei şi să nu cedeze în faţa tendinţelor populiste.

Referitor la acest demers al legislativului european, eurodeputatul german Manfred Weber, vicepreşedinte al grupului PPE, a declarat pentru Agerpres că rezoluţia PE constituie ''un semnal politic către Consiliu că nu vom accepta ca statele membre să joace mize politice interne la nivel european''.

''Grupul PPE consideră că Bulgaria şi România sunt deplin pregătite pentru aderarea la Schengen, aşa cum au confirmat de fapt şi rapoartele de evaluare elaborate de experţii europeni. Credem că acum este o problemă de corectitudine ca celor două state să li se ofere posibilitatea de a adera la spaţiul Schengen'', a spus Weber.

Rezoluţia PE le recomandă statelor membre ''să ia o decizie privind extinderea Schengen cu Bulgaria şi România pe baza acquis-ului şi procedurilor Schengen'' şi reafirmă că ''cele două state şi-au reconstruit şi reorganizat fundamental sistemele de management integrat al frontierelor prin investiţii substanţiale în autorităţile de aplicare a legii, prin instruire şi tehnologie de ultimă generaţie, şi şi-au consolidat cadrul instituţional şi legal, aspect recunoscut de toate rapoartele de evaluare Schengen''.

Documentul reaminteşte şi ''sprijinul constant şi solidaritatea arătate de România şi Bulgaria ca parteneri de încredere în Europa de Sud-Est şi contribuţia lor constantă la securitatea frontierelor în această parte a Uniunii Europene, de exemplu prin participarea la operaţiuni importante ale Agenţiei europene pentru gestionarea cooperării operaţionale la graniţele externe (Frontex) menite să contracareze migraţia ilegală''.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), reunit în 22 septembrie la Bruxelles, a decis amânarea votului privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în urma opoziţiei deschise exprimate de Olanda şi Finlanda. Decizia de extindere a spaţiului Schengen trebuie să fie luată cu unanimitate de Consiliul JAI, iar Parlamentul European are doar un rol consultativ în acest proces. Avizul pozitiv al PE în acest dosar a fost deja dat la începutul lunii iunie, când a fost adoptat un raport elaborat de eurodeputatul portughez Carlos Coelho (PPE).

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: