joi, 6 octombrie 2011

La revedere Trichet! Ultima spovedanie a şefului BCE în faţa Parlamentului European

Jean-Claude Trichet părăseşte, după opt ani, funcţia de Preşedinte al Băncii Central Europene (BCE). În aşteptarea finalului tragediei greceşti - tragediile greceşti nu se sfârşesc niciodată cu happy-end - nimeni nu a mai analizat discursul de adio din Parlamentul European al venerabilului finanţist.

Marţi, 4 octombrie, în faţa Parlamentului European, în aplauzele deputaţilor, Jean-Claude Trichet şi-a rostit cuvântul de adio. Îi va urma în funcţie, de la 1 noiembrie, nu neapărat un "şoim" cum se aştepta, ci un finanţist apreciat şi echilbrat, italianul Mario Draghi.

Cum nici nu se putea altfel, Triche a vut un discurs optimist. A susţinut că, împreună cu Parlamentul Uniunii, BCE a făcut faţă cu mult curaj ultimilor ani de criză. Dar şeful BCE a trasat o ultimă directivă nu doar succesorului lui, ci şi liderilor UE: BCE să rămână independentă, nu trebuie să fie implicată major în finanţarea statelor, iar principalul ei atribut trebuie să să continue să fie controlul inflaţiei.

Dacă Grecia traversează, a suţinut el, o tragedie, asta nu se se întâmplă nepărat pentru că a fost primită în zona euro nepregătită, ci priveşte modul în care statul grec şi-a supravegheat finanţele publice. Drept urmare, criteriile de aderarea la zona euro nu trebuie să se schimbe -, iată un semnal bun pentru România.

În rest, inflaţia şi iar inflaţia. De-a lungul vremii, Parisul şi-a criticat aspru compatriotul pentru ceea ce considera a fi obsesia sa: inflaţia. Dar Parisul şi multe capitale europene îi regretă acum plecarea, deşi Draghi este un finanţist capabil.

Şi, totuşi, la izbucnirea crizei datoriilor suverane, severul Trichet a aruncat peste bord una dintre dogmele sale pentru a salva zona euro, în prag de explozie. A convins consiliul guvernatrorilor şi a obţinut acordul lor de a cumpăra de pe piaţa secundară obligaţiunile statelor din zona euro atacate pe pieţe pentru a para speculaţiile şi a stabiliza cursul. Astăzi BCE deţine în jur de 80 de miliarde de euro datorie a statelor.

Mario Draghi este un om pe gustul lui Trichet şi a fost acceptat de statele membre, în ciuda trecutului lui (a lucrat la Goldman Sachs, bancă americană care a speculat împotriva euro). Faptul că acum, când este nevoie de flexibilitate, în fruntea BCE nu se va afla un "gardian al dogmelor" austerităţii precum Axel Weber, poate fi o şansă, dar şi un pariu.

Astăzi Trichet va participa pentru ultima oară la o şedinţă de politică monetară în calitate de preşedintele BCE.

Știre preluată de la: Ziarul Financiar

Niciun comentariu: