marți, 25 octombrie 2011

Karel Schwarzenberg: Poziţia ţărilor care se opun aderării României şi Bulgariei la Schengen e incorectă şi dăunătoare pentru UE

Poziţia ţărilor care se opun în mod continuu aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este incorectă, dar şi dăunătoare pentru solidaritatea în cadrul UE, de aceea Cehia e alături de Bucureşti şi Sofia în lupta pentru înlăturarea acestor bariere, a declarat, marţi, vicepremierul şi ministrul de Externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg, într-o conferinţă comună susţinută împreună cu omologul român, Teodor Baconschi.

"Sunt o persoană care spune direct şi deschis că sunt împotriva acelor state care în mod continuu se opun intrării României şi Bulgariei în zona Schengen pentru că nu consider că e o abordare corectă ca după îndeplinirea tuturor condiţiilor necesare aderării la zona Schengen dintr-o dată au descoperit că ar mai fi alte noi condiţii pentru această aderare. Este vorba de o aderare inegală şi care este foarte dăunătoare pentru solidaritatea din cadrul UE. De aceea, alături de Bulgaria şi România, luptăm ca aceste bariere să fie înlăturate", a afirmat oficialul ceh, aflat marţi într-o vizită la Bucureşti.

În concluziile Consiliului European desfăşurat duminică la Bruxelles a fost introdusă, la propunerea preşedintelui Consiliului, Herman Van Rompuy, o referire la necesitatea găsirii până la sfârşitul acestui an a unei soluţii privind aderarea Bulgariei şi României la Schengen în două etape: în luna martie 2012 cu frontierele aeriene şi maritime, iar în iulie 2012 şi cu cele terestre.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Bruxelles, că a ridicat la reuniune problema nerespectării unui angajament politic asumat în acest sens de către Olanda şi Finlanda. "Am ridicat problema nerespectării unui angajament politic de către Olanda şi Finlanda şi o să vă spun şi de ce consider nerespectarea unui angajament politic. Sunt două obligaţii majore pe care statele care intră în UE le au: să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru acces în spaţiul Schengen şi să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru acces în zona euro. România şi-a îndeplinit această obligaţie, Olanda şi Finlanda au refuzat aplicarea tratatului şi în acest context a fost abordarea mea în intervenţie, cu atât mai mult cu cât şi de această dată îmi pot permite să spun, pentru că este o realitate: Olanda nu şi-a respectat un angajament politic. Nu vreau să spun că premierul olandez nu a avut cuvânt, să nu traduceţi aşa", a spus Băsescu la Bruxelles.

Şeful statului a menţionat că pentru România ar fi însemnat că premierul olandez îşi ţine cuvântul dacă ar fi susţinut, conform înţelegerii, în parlamentul său aderarea României la Schengen."Afirmaţia e că Olanda nu a respectat o înţelegere politică făcută în luna septembrie, când eu am deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementările legate de spaţiul Schengen. Deblocarea s-a făcut în ideea că Olanda va găsi formula realizării unui compromis în ceea ce priveşte accesul României şi al Bulgariei în spaţiul Schengen, iar pe urmă premierul olandez a uitat acest lucru când s-a dus la el acasă. Semnul pentru noi că premierul îşi respectă cuvântul ar fi fost dacă reprezentantul guvernului în parlament susţinea ceea ce ne-am înţeles la Consiliu, adică accesul României. Indiferent care ar fi fost votul în parlament, am fi considerat că premierul şi-a respectat cuvântul din Consiliu", a adăugat Băsescu.

El a amintit şi de declaraţia preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a atenţionat că dacă până la Consiliul din decembrie nu se găseşte o formulă de compromis, care ar trebui "să se suprapună pe cel realizat cu Franţa şi Germania", va pune pe ordinea de zi subiectul privind accesul la Schengen al României şi Bulgariei.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: