marți, 10 iulie 2012

Recapitalizarea directă a băncilor din zona euro nu necesită garanţiile statelor, asigură responsabilii europeni


Recapitalizarea directă a băncilor prin intermediul viitorului fond de salvare al zonei zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), nu va necesita garanţii din partea statelor, au precizat marţi înalţi responsabili europeni, înlăturând astfel ambiguităţile care au apărut pe această temă în ultimele zile, transmite AFP.
La Consiliul European din luna iunie, liderii din zona euro au căzut de acord asupra recapitalizării directe a băncilor cu ajutorul MES, astfel încât împrumuturile acordate să nu mărească datoria statelor, demersul urmând să devină operaţional imediat ce va fi creat şi un mecanism european de supraveghere.

Întrebat la sfârşitul reuniunii de luni a miniştrilor de finanţe din zona euro dacă garanţia statelor este necesară în cazul recapitalizării directe a băncilor, preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a răspuns scurt: 'nu'. Şi comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, a confirmat că această garanţie nu este necesară, dar a insistat că pentru ca acest lucru să fie posibil, 'va trebui să existe un mecanism european de supraveghere'. Comisia trebuie să prezinte 'până în luna septembrie propuneri pentru supravegherea băncilor cu ajutorul Băncii Centrale Europene, astfel încât proiectul să fie finalizat până la sfârşitul anului', a precizat Rehn.

Este un 'calendar ambiţios dar realist', a comentat ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici. 'Acest demers, care aduce împreună supravegherea bancară şi recapitalizarea directă a băncilor, va permite abordarea crizei de la rădăcinile sale, spărgând cercul vicios care se creează între criza bancară şi criza datoriilor suverane', a concluzionat oficialul francez.
Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: