marți, 3 iulie 2012

Daciana Sârbu cere un sistem mai just de distribuire a plăților directe pentru agricultură în cadrul UE


Eurodeputata Daciana Sârbu a solicitat, luni, în plenul Parlamentului European, crearea unui sistem mai just de distribuire a fondurilor destinate agriculturii între statele membre UE.
Mesajul se înscrie în dezbaterea reformei Politicii Agricole Comune (PAC), unul dintre subiectele prioritare aflate pe agenda PE  în această perioadă.
Daciana Sârbu a salutat raportul prezentat recent în Comisia de Agricultură de parlamentarul european Luis Capoulas Santos (S&D), care solicita o distribuție mai echitabilă a plăților directe între statele membre și posibilitatea ca statele care primesc plăți directe sub media UE – printre care se afla și România - să poată recupera, măcar parțial, acest dezavantaj. Conform propunerii acestuia, țările care primesc mai puțin de 70% din media europeană vor putea să recupereze ulterior încă 20%, iar cele care beneficiază de mai puțin de 80% din media europeană vor mai recupera 10%.
Daciana Sarbu s-a referit și la nevoia ca noua PAC să acorde un sprijin mult mai puternic micilor producatori, o propunere cu rezonanță importanta pentru România: “Susțin, în mod special, propunerea inclusă în raport de mărire a sprijinului pentru micii fermieri, o categorie de agricultori care are uriașă nevoie de o buna susținere în plan european”.
În aceste săptămâni, Comisia de Agricultură din PE se află în perioada de amendare a rapoartelor ce vizează propunerea Comisiei Europene de reformare a PAC.

Niciun comentariu: