luni, 2 iulie 2012

PE: Vămile trebuie mai bine echipate pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală


Deputații europeni vor dezbate, luni, raportul liberalului german Jürgen Creutzmann privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală de către autoritățile vamale, în contextul în care produsele piratate și contrafăcute afectează companiile europene cu 250 de miliarde de euro pe an.
Propunerea Comisiei Europene, ce modifică un regulament existent, prevede proceduri care împuternicesc autoritățile vamale să împiedice circulația produselor suspecte de a fi false. Aceasta nu include sancțiuni - care țin de legislația națională, ci propune o procedură specifică pentru distrugerea bunurilor-pirat de tip „transport mic”, trimise prin poștă în cadrul comerțului online.
Raportul parlamentar, care a fost aprobat de comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, salută propunerea Comisiei Europene și definește termenul de „transport mic” ca un pachet unic de natură comercială care conține mai puțin de trei articole sau articole a căror greutate totală este mai mică de 2 kg.
„O mare parte a creșterii economice și a locurilor de muncă din UE depind de aplicarea eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală“, a spus raportorul.
Reacționând la îngrijorările conform cărora măsurile noi ar putea împiedica circulația medicamentelor generice între țări non-UE, raportorul a arătat că acestea, atâta vreme cât nu sunt de vânzare în UE, nu încalcă drepturile protejate în Uniune.
Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: