vineri, 6 iulie 2012

Parlamentul European dorește accesul tuturor la serviciile bancare de bază


Parlamentul European (PE) spune, într-o rezoluție adoptată pe 4 iulie, că toată lumea trebuie să aibă acces la serviciile bancare de bază și cere Comisiei Europene (CE) să abordeze excluziunea financiară.
Aproximativ 30 de milioane de europeni adulți nu au conturi bancare. Printre aceștia se numără persoane fără domiciliu, studenți și persoane cu venituri mici.
Majoritatea deputaţilor europeni cred că legislația este necesară la nivel european, deoarece recomandările de până acum ale Comisiei Europene nu au avut rezultatele dorite decât în câteva state. În raportul său, eurodeputatul german Jürgen Klute de la Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică spune că băncile nu trebuie să refuze să deschidă un cont persoanelor care au venituri mici și nici să discrimineze oamenii pe motiv de istorie a creditelor, nivel de îndatorare sau tip de loc de muncă.
Furnizorii de servicii de plată ar trebui să ofere accesul la un cont de plăți de bază gratuit sau la un preț rezonabil, mai spune raportul, care cere Comisiei Europene să prezinte, până în ianuarie 2013, o propunere de directivă privind asigurarea accesului la serviciile de plată de bază pentru toți consumatorii cu reședința legală în Uniune.
Contul de bază permite unei persoane să primească un venit sau beneficii, să plătească facturile și taxele și să cumpere bunuri și servicii.
Rezoluția parlamentară a fost adoptată pe 4 iulie cu 535 de voturi pentru, 68 împotrivă și 5 abțineri.
Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: