joi, 12 iulie 2012

CE propune facilitarea acordării de licențe pentru muzică pe piața unică


Comisia Europeană (CE) a propus o serie de măsuri de modernizare a societăților de gestiune colectivă a drepturilor de autor și a instituit măsuri de stimulare pentru încurajarea transparenței și eficienței acestora.
Noile tehnologii digitale creează oportunități pentru creatori, consumatori și companii deopotrivă. Cererea din ce în ce mai mare de acces online la conținut cultural (de exemplu muzică, filme, cărți etc.) nu recunoaște frontiere sau restricții naționale. Nici serviciile online utilizate în acest scop nu le recunosc. Aici intră în joc societățile de gestiune colectivă, în special în sectorul muzicii, deoarece ele gestionează în mod colectiv acordarea de licențe de utilizare online pentru piesele muzicale protejate prin drepturi de autor, în numele compozitorilor și textierilor, și încasează și redistribuie acestora redevențele corespunzătoare.
Cu toate acestea, unele societăți de gestiune colectivă se confruntă cu probleme de adaptare la cerințele de gestionare a drepturilor pentru utilizarea online a lucrărilor muzicale, în special în context transfrontalier. Ca urmare a propunerii elaborate recent, societățile de gestiune colectivă care doresc să se angajeze în acordarea de licențe multiteritoriale pentru repertoriul lor ar trebui, prin urmare, să respecte standardele europene. Acest lucru ar permite furnizorilor de servicii să obțină mai ușor licențele necesare pentru redistribuirea de muzică online în întreaga UE și să se asigure că veniturile sunt colectate corect și distribuite în mod echitabil compozitorilor și textierilor.
Propunerea urmărește două obiective complementare:
  • Să promoveze o mai mare transparență și o mai bună guvernanță a societăților de gestiune colectivă, prin consolidarea obligațiilor de raportare și a controlului titularilor de drepturi asupra activităților lor, astfel încât să se stimuleze oferirea de servicii mai inovatoare și de mai bună calitate.
  • Pe baza celor de mai sus, mai precis, să încurajeze și să faciliteze acordarea de licențe multiteritoriale și multirepertoriale pentru utilizarea online în UE/SEE a lucrărilor muzicale protejate prin drepturi de autor.
Societățile de gestiune colectivă acționează ca intermediari între titularii drepturilor de autor din industria muzicală, dar și din alte domenii artistice, precum literatura și cinematografia, și furnizorii de servicii care intenționează să utilizeze operele acestora. Ele acordă licențe de drepturi de autor, încasează redevențe și redistribuie venituri către titularii drepturilor în cazurile în care negocierea individuală a licențelor cu fiecare creator în parte nu ar fi practic posibilă și ar presupune costuri de tranzacționare ridicate. În UE există peste 250 de societăți de gestiune colectivă care gestionează venituri de circa 6 miliarde de euro anual. Utilizarea drepturilor în sectorul muzicii reprezintă aproximativ 80 % din totalul veniturilor colectate de societățile de gestiune colectivă.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: