joi, 5 iulie 2012

CE propune o serie de acte legislative care să amelioreze protecția consumatorilor în domeniul serviciilor financiare


Comisia Europeană (CE) a prezentat, miercuri, un pachet legislativ care propune noi standarde favorabile consumatorilor în ceea ce privește informațiile referitoare la investiții, crește standardele privind consilierea și înăsprește anumite reguli privind fondurile de investiții pentru a garanta siguranța acestora.
Pachetul este alcătuit din trei propuneri legislative: o propunere de regulament privind documentele care cuprind informații esențiale pentru pachetele de produse de investiții cu amănuntul (PRIPS), o revizuire a directivei privind intermedierea în asigurări (IMD), precum și o propunere vizând sporirea protecției pentru cei care cumpără fonduri de investiții.
Propunerea Comisiei urmărește să informeze consumatorii, într-un format ușor de înțeles, prin introducerea unui standard nou și inovator pentru informațiile despre produse, exprimate succint, într-un limbaj obișnuit, fiind astfel mult mai ușor de înțeles de către consumatori. Acest document este denumit "Documentul privind informațiile esențiale" (KID). Propunerea prevede ca fiecare producător de produse de investiții (de ex. administratori de fonduri de investiții, bănci, asigurători) să trebuiască să prezinte un asemenea document pentru fiecare produs de investiții.
Fiecare KID va furniza informații cu privire la caracteristicile principale ale produsului, precum și la riscurile și costurile asociate investiției în produsul respectiv. Informațiile referitoare la riscuri trebuie să fie cât mai clare și mai comparabile posibil, fără a simplifica prea mult produse adesea complexe. KID va clarifica fiecărui consumator dacă ar putea sau nu pierde bani cu un anumit produs și cât de complex este produsul.
KID-urile vor urma un standard comun în ceea ce privește structura, conținutul și prezentarea. În acest fel, consumatorii vor putea utiliza documentul pentru a compara diferitele produse de investiții și, în cele din urmă, a alege produsul care se potrivește cel mai bine necesităților lor. Produsele pentru care va fi necesar un KID cuprind toate tipurile de fonduri de investiții, investiții bazate pe asigurări și produse structurate cu amănuntul, pe lângă fondurile de pensii private.
Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: