joi, 30 iunie 2011

Dacian Cioloş: Agricultorii români vor fi beneficiarii unei creşteri semnificative a plăţilor directe

Comisarul european pentru Agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat că menţinerea cheltuielilor pentru Politica Agricolă Comună (PAC) la nivelul din 2013 reprezintă un buget care permite reducerea diferenţelor între plăţile pe care le primesc agricultorii din vechile şi din noile state membre, cei români urmând să fie beneficiarii unei creşteri semnificative a plăţilor directe.

După adoptarea de către Comisia Europeană a cadrului financiar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, comisarul european Dacian Cioloş a declarat că PAC rămâne în continuare cea mai importantă în bugetul UE, cu o alocaţie totală de 386,9 miliarde de euro în perioada 2014-2020.

Totodată, potrivit comisarului european, bugetul va permite reducerea diferenţelor între est şi vest, între plăţile pe care le primesc agricultorii din vechile şi din noile state membre, astfel încât agricultorii români vor fi beneficiarii unei creşteri semnificative a plăţilor directe.

Vor fi încă multe de negociat în Parlamentul European şi în Consiliul de Miniştri dar, încă din propunerea de buget pe care o face Comisia Europeană, România porneşte ca un stat beneficiar de fonduri suplimentare substanţiale dacă ar fi să mă refer numai la politica agricolă comună şi politica de coeziune”, a declarat Dacian Cioloş.

Plăţile directe vor rămâne instrumentul esenţial de susţinere a veniturilor agricultorilor. Acest sprijin va fi alocat într-un mod echitabil şi o parte semnificativă va fi alocată pentru întărirea eco-competitivităţii şi durabilităţii sectorului agricol, atât pentru fermele mari, cât şi pentru fermele mici. Însă, potrivit lui Dacian Cioloş, este posibilă plafonarea plăţilor directe, ca urmare a reformei PAC.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Niciun comentariu: