luni, 27 iunie 2011

Provocarea Europei: integrarea romilor

Integrarea totală a populaţiei rome pe piaţa muncii ar aduce beneficii economice estimate la aproximativ jumătate de miliard de euro pentru unele ţări membre, conform unui studiu al Băncii Mondiale.

Acelaşi studiu al Băncii Mondiale spune că beneficiile din taxele generate de integrarea romilor pe piaţa muncii sunt estimate la 175 de milioane euro anual pentru fiecare ţară. Totodată,participarea mai mare a etnicilor romi pe piaţa muncii ar creşte productivitatea economică, ar reduce cheltuielile guvernamentale pentru asistenţă socială şi ar majora veniturile din taxe.

Pornind de la aceste cifre, care suşţin faptul că statele membre trebuie să depună eforturi pentru incluziunea romilor în societatea civilă, Comisia Europeană a îndemnat instituţiile europene să aprobe "Cadrul european privind strategiile naţionale de integrare a romilor".

Cadrul European pentru strategiile naţionale de integrare a romilor până în 2020 prevede obligativitatea pentru ţările membre de a elabora strategii naţionale, pe care să le prezinte Comisiei până la sfârşitul lui decembrie 2011. Acest cadru urmează să fie aprobat şi de Consiliul European în iunie 2011.

În ceea ce priveşte educaţia romilor, CE planifică împreună cu Consiliul European să instruiască aproximativ 1 000 de mediatori în decursul a doi ani. Aceştia vor putea informa şi sfătui părinţii cu privire la sistemul de educaţie şi se vor asigura că fiecare copil trece cu succes de la un stadiu la altul pe parcursul şcolii.

Totodată, statele membre trebuie să permită accesul locuitorilor romi, fără discriminare, la programe de instruire profesională, la piaţa muncii, la iniţiative şi instrumente prin care romii pot lucra pe cont propriu. Ar trebui să fie asigurat accesul la micro-credite pentru aceste minorităţi. În plus, în sectorul public ar trebui să se acorde atenţie sporită angajării funcţionarilor publici calificaţi de etnie romă.

Statele membre ar trebui să asigure accesul la îngrijiri medicale de calitate, mai ales pentru copii şi femei. Seviciile sociale şi cele de prevenire ar trebui să fie aceleşi pentru populaţia majoritară, cât şi pentru romi. Unde este posibil, romii calificaţi ar trebui să fie implicaţi în programe de îngrijire medicală.

În prezent, populaţia romă numără, la nivelul Europei, 10-12 milioane de persoane, fiind cea mai mare minoritate etnică, prezentă în fiecare dintre cele 27 de state membre UE.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/articole_si_dialoguri/articol_includerea_romilor_ro.htm

Niciun comentariu: