joi, 30 iunie 2011

Polonia preia, vineri, preşedinţia UE

Polonia, ţară care va prelua preşedinţia Uniunii Europene începând cu 1 iulie 2011, se bucură de unele avantaje, cum ar fi bune relaţii europene, dar şi un optimism general, însă există riscul ca, în faţa unor provocări mai mari faţă de resursele existente, succesul să fie unul mediocru, scrie European Voice, în ultimul număr.

Potrivit sursei citate, administraţia de la Varşovia vine cu o calitate rară în capitalismul european, respectiv optimismul. O mare parte din acesta este rezultatul muncii polonezilor, altă parte ţine şi de noroc, cum ar fi descoperirea unor zăcăminte de gaz, suficiente să reducă dependenţa de cărbune. Dar starea de spirit optimistă reflectă, de asemenea, sentimentul că aderarea la UE a fost benefică.

În prezent, economia Poloniei are o rată de creştere pe care şi Germania o invidiază. Totodată, există investiţii puternice, iar reformele sunt în curs de implementare, în domenii din zone cheie, ca pensii, sănătate şi apărare.

La nivelul UE, Polonia se bucură de unele avantaje, în contextul în care Donald Tusk, actualul premier al ţării, are relaţii bune cu liderii europeni, cum ar fi Angela Merkel, cancelarul german, sau Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

Această stare de spirit pozitivă, pro-europeană, va ajuta în următoarele şase luni şi ar putea da credibilitate la o alta caracteristica relativ rară acestei preşedinţii: mesajul că negocierile cu privire la cheltuielile viitoare a UE nu ar trebui să se concentreze exclusiv asupra austerităţii.

Totuşi, ar putea să fie Polonia prea potrivită pentru preşedenţia UE, în sensul că poate este supraestimată puterea şi tăria ei
? În egală măsură, va fi Polonia forţată să concureze în mai mute domenii decât este pregătită? Mare parte din domeniile de politică externă se pot dovedi neaşteptat de dificile, faţă de modul în care au fost prevăzute în urmă cu doi ani. Este vorba despre evenimentele din Africa de Nord, de turbulenţele economice din Belarus sau de cazul Croaţiei, în cazul căreia, chiar dacă negocierile de aderare sunt finalizate în timpul mandatului Poloniei, rolul acesteia va fi minim.

Mai mult, preşedinţia Poloniei poate, de asemenea, să sfârşească înt-un sentiment de frustrare în unele domenii, unde ar fi vrut cel mai mult să câştige, respectiv bugetul şi agricultura, unde negocierile vor fi lăsate deschise de polonezi, urmând să fie închise sub următoarea preşedenţie. Deasemenea, există riscul ca Polonia să neglijeze domenii importante, cum ar fi mediu şi sănătatea.

Ţinând cont de aceşti factori, există riscul ca preşedinţia Poloniei să aibă, pentru polonezi, un succes mediocru, însă pentru ceilalţi va fi, indiferent de rezultat, probabil un eveniment de neuitat, datorită seriozităţii caracteristice polonezilor.

Timpul pentru repetiţii s-a terminat: preşedenţia poloneze intră în scenă!

Niciun comentariu: