miercuri, 22 iunie 2011

Comisia Europeană lansează o consultare privind susţinerea cinematografiei

Comisia Europeană a lansat o consultare publică în vederea revizuirii criteriilor utilizate pentru aplicarea normelor UE privind ajutoarele de stat sprijinului financiar acordat de statele membre pentru producţia şi distribuţia de filme.

Printre aspectele supuse dezbaterii în cadrul consultării se numără:

  • concurenţa dintre anumite state membre în utilizarea ajutoarelor de stat pentru a atrage investiţii străine din partea unor mari societăţi de producţie cinematografică, în special din Statele Unite;
  • susţinerea altor aspecte în afara producţiei cinematografice şi de televiziune (cum ar fi distribuţia cinematografică şi proiecţia digitală); - repartizarea teritorială a cheltuielilor impuse în schemele de susţinere a cinematografiei;
  • posibilitatea sau necesitatea adaptării normelor specifice privind ajutoarele de stat în sectorul audiovizual la noi tehnologii, la noi concepte şi la comportamentul în schimbare al consumatorilor.

Comisia a invitat părţile interesate să îşi prezinte observaţiile până la data de 30 septembrie 2011.

Statele membre ale UE alocă aproximativ 2,3 miliarde EUR pe an pentru susţinerea producţiei cinematografice: 1,3 miliarde EUR sub formă de granturi şi împrumuturi cu dobândă redusă şi 1 miliard EUR sub formă de stimulente fiscale. Aproximativ 80 % din această sumă este destinată producţiei cinematografice. Franţa, Regatul Unit, Germania, Italia şi Spania oferă cea mai mare parte a acestui sprijin financiar.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/200611_ajutor_cinematografie_ro.htm

Niciun comentariu: