luni, 20 iunie 2011

Cardul european de sănătate, pentru călătorii în siguranţă

Cardul european de asigurări sociale de sănătate facilitează accesul la îngrijiri medicale în cele 27 de state membre ale UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

În urma unui acord încheiat între cele 27 de state membre ale UE şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, cetăţenii europeni au dreptul la anumite prestaţii de securitate socială în oricare dintre aceste ţări. Printre acestea se numără şi accesul la îngrijiri medicale neplanificate în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii ţării gazdă.

În anumite ţări, îngrijirile medicale sunt gratuite. În altele, pacientul trebuie să achite facturile, însă suma îi va fi rambursată, parţial sau integral.

Cardul acoperă, de asemenea, asistenţa acordată femeilor însărcinate şi asigură continuitatea tratamentului în cazul bolnavilor cronici (ex. pacienţii care suferă de astm, diabet sau cancer).

Cardul european de asigurări sociale de sănătate este gratuit. Doar cetăţenii asiguraţi în cadrul unui sistem naţional de sănătate au dreptul la acest card. De asigurare beneficiază, de asemenea, europenii care se deplasează într-una din cele 31 de ţări pentru a studia sau pentru a lucra temporar (în interes de serviciu).

În prezent, aproape 185 de milioane de persoane deţin deja cardul de sănătate.

Sursa: http://ec.europa.eu/news/employment/110616_ro.htm

Niciun comentariu: