joi, 30 iunie 2011

Eurodeputaţii solicită prioritate pentru sănătatea publică în proiecţiile financiare UE

Un grup de eurodeputaţi, printre care şi Daciana Sârbu, au adresat, marţi, o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin intermediul căreia au solicitat un rol prioritar acordat sănătăţii publice în proiecţiile financiare ale Uniunii Europene.

“Trebuie să ne asigurăm că viitorul cadru financiar multianual garantează angajamentul UE faţă de sănătatea publică şi, mai ales, garantează finanţarea adecvată a acestuia”, se arată în textul scrisorii.

Documentul subliniază că în domeniul sănătaţii publice se regăsesc o serie de provocări majore pentru viitorul UE, precum: obezitatea, consumul de alcool şi tutun, îmbătrânirea populaţiei şi schimbările demografice. Tocmai de aceea, locul acordat programelor de sănătate în bugetul UE trebuie să reflecte corect importanţa şi impactul real al acestor fenomene la nivel social şi economic.

pe tema viitorului Programului de Sănătate Publică al Uniunii Europene.

“Investiţiile pe termen scurt în tratamente şi inovaţie sunt vitale, dar investiţiile pe termen lung în prevenţie vor avea beneficii mult mai mari atât pentru pacienţi, cât şi pentru economia statelor europene. Dacă facem eforturi mai mari pentru a preveni bolile si afecţiunile, atunci ajutăm oamenii să evite durerea, ajutăm familiile să nu se mai confrunte cu suferinţa, si micşorăm, în acelaşi timp, presiunea asupra sistemelor de sănătate ale statelor membre”, se subliniază în textul scrisorii.

Autorii scrisorii solicită şefului CE precizări referitoare la planurile Comisiei privind viitorul Programului de Sănătate Publică al UE, ca parte a următorului cadru financiar multianual.

Alături de Daciana Sârbu, scrisoarea este semnată de Glenis Willmott (Marea Britanie), Alojz Peterle (Slovenia), Kartika Liotard (Olanda), Carl Schlyter (Suedia), Corinne Lepage (Franţa), Nessa Childers (Irlanda) şi Antonyia Parvanova (Bulgaria).

Niciun comentariu: