luni, 12 decembrie 2011

Viitorul buget al UE şi „capitalele europene verzi” pe agenda sesiunii plenare a CoR din decembrie

Priorităţile Comisiei Europene pentru anul 2012, chestiunea crucială a viitorului buget UE şi rolul vital în materie de dezvoltare durabilă al oraşelor şi regiunilor sunt punctele esenţiale ale celei de-a 93-a sesiuni plenare a Comitetului Regiunilor, care se va desfăşura în Hemiciclul Parlamentului European la 14 şi 15 decembrie 2011.

Miercuri după-amiază, în cursul prezentării avizului CoR privind cadrul financiar multianual post-2013 propus de Comisie în luna iunie (raportor: Flo Clucas, UK-ALDE), vor fi abordate chestiuni esenţiale legate de actuala dezbatere privind criza monedei euro, cum ar fi condiţionalitatea macroeconomică, euroobligaţiunile şi taxa pe tranzacţiile financiare.

Joi, 15 decembrie, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil pentru relațiile interinstituționale, va prezenta programul de lucru al executivului UE pentru 2012 preşedinţilor de regiuni şi primarilor din UE. Sub deviza „Realizarea reînnoirii europene”, Comisia a avansat propuneri ambiţioase de relansare a economiei. Membrii Comitetului Regiunilor vor examina aceste planuri dintr-o perspectivă locală şi regională, iar recomandările lor vor lua forma unei rezoluţii.

Agenda celei de-a doua zile se va încheia cu intervenţia comisarului european pentru mediu, Janez Potočnik, care va evoca întâlnirea Rio+20 de anul viitor, ca urmare a adoptării avizului CoR referitor la conferinţa privind dezvoltarea durabilă (raportor: Ilmar Reepalu, SE−PSE). Numeroase observaţii ale Comitetului au fost deja integrate în poziţia oficială a UE la negocierile de la Rio, iar dl Potočnik ar trebui să sublinieze cât este de important ca orice nou acord mondial să recunoască participarea deplină a autorităţilor locale şi regionale.

Ulterior, comisarul european i se va alătura preşedintei CoR, Mercedes Bresso, la ceremonia de predare a titlului de „capitală europeană verde” de către oraşul german Hamburg, laureat în 2011, capitalei regiunii basce din Spania, Vitoria-Gasteiz, laureata ediţiei 2012. În cadrul ceremoniei de predare a titlului vor lua cuvântul Holger Lange, secretar de stat pentru mediu al orașului liber și hanseatic Hamburg şi Javier Maroto Aranzábal, primarul oraşului Vitoria-Gasteiz.

Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Misiunea celor 344 de membri din cele 27 de state membre ale UE este de a implica autoritățile locale și regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE și de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au obligația de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile și orașele. Comitetul se poate adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE încalcă principiul subsidiarității sau nu respectă competențele regionale sau locale.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: