joi, 15 decembrie 2011

Renate Weber: Fără restricții pe piața muncii pentru români!

Eurodeputata Renate Weber a declarat, miercuri seară, în plenul Parlamentului European, că menținerea restricțiilor pe piața muncii UE nu are justificare, iar mobilitatea lucrătorilor în interiorul Uniunii nu trebuie să mai fie considerată o amenințare la adresa piețelor interne ale muncii.

Deputații europeni au dezbătut situația privind accesul pe piața muncii din statele membre pentru români și bulgari, în condițiile în care, între 2012 și 2014, guvernele UE pot impune restricții numai în caz de "perturbări grave pe piața muncii" interne.

"Într-o Uniune la a cărei temelie stă libertatea de mișcare, cetățenii români și bulgari sunt tratați ca cetățeni de rangul doi. De la aderarea la Uniunea Europeană și până acum, am acceptat restricțiile pe care unele state ni le-au impus, invocând argumente de ordin economic, în spatele cărora de multe ori s-au aflat mai ales calcule politice. Din 2012 însă, restricțiile pot fi prelungite numai dacă pe piața muncii din acele țări au loc "perturbări grave". În aceste condiții, pentru a evita ca deciziile statelor membre să fie luate iarași pe baza unor calcule politico-populiste, solicit Comisiei Europene să propună criterii clare și transparente pentru evaluarea cererilor de prelungire sau de reintroducere a măsurilor restrictive", a spus Renate Weber, coordonatoare a grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) în Comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE).

Noi analize ale Comisiei arată că, de fapt, prezența românilor și a bulgarilor în economia unor state ca Spania sau Italia nu doar că nu a avut un impact negativ, ci a dus chiar la creșterea PIB-ului acestor țări cu 1,7%, respectiv 1,3%.

"Salut anunțul făcut de primul ministru belgian privind ridicarea barierelor pe piața muncii pentru muncitorii români, sper ca el să fie pus în practică, iar această măsură să fie urmată imediat de toate celelalte state membre care încă restricționează accesul lucrătorilor români și bulgari", a mai spus Weber.

Votul în plen pentru propunerea de rezoluție privind libertatea de mișcare a lucrătorilor în interiorul UE este programat să aibă loc joi, 15 decembrie 2011.

Niciun comentariu: