marți, 13 decembrie 2011

Noul program LIFE: sprijinul UE pentru mediu şi climă creşte semnificativ

Comisia Europeană (CE) propune alocarea unor fonduri de 3,2 miliarde euro, în perioada 2014-2020, pentru un nou program pentru mediu şi politici climatice, LIFE. Noul program propus se va baza pe succesele înregistrate de actualul program LIFE+, dar va fi reformat astfel încât să poată avea un impact mai mare, să devină mai simplu şi mai flexibil şi să dispună de un buget considerabil mai ridicat.

Subvenţiile pentru finanţarea proiectelor vor rămâne principalul tip de intervenţie din cadrul programului. Va fi în continuare posibil să se acorde subvenţii de funcţionare ONG-urilor şi altor organisme şi, în plus, vor putea fi aduse contribuţii la instrumente financiare inovatoare.

Printre noile aspecte ale viitorului program LIFE se numără:

  • Crearea unui nou subprogram pentru politici climatice;
  • Definirea mai clară a priorităţilor în cadrul unor programe de lucru multianuale adoptate în consultare cu statele membre;
  • Noi posibilităţi de a implementa programe la scară mai largă prin „proiectele integrate” care ar putea contribui la mobilizarea altor fonduri ale UE, naţionale şi private în scopul atingerii obiectivelor de mediu sau climatice.

Comisia speră ca procedura de adoptare a propunerilor de către Parlamentul European şi de către Consiliu să se încheie la timp pentru a putea fi incluse în următoarea perioadă de programare (2014-2020).

Programul LIFE face parte din propunerea Comisiei privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020, care stabileşte cadrul bugetar şi principalele orientări pentru Strategia Europa 2020. Comisia a decis să abordeze mediul şi politicile climatice ca parte integrantă a tuturor instrumentelor şi intervenţiilor principalele şi, în completarea abordării „integratoare”, propune continuarea programului LIFE, reglementat în prezent prin Regulamentul privind LIFE +. Prin combinarea integrării cu un instrument specific se urmăreşte mărirea coerenţei şi a valorii adăugate a intervenţiei UE.

Lansat în 1992, programul LIFE constituie unul dintre vârfurile de lance ale finanţării UE pentru mediu. Acesta a finanţat peste 3 500 de proiecte, contribuind cu 2,5 miliarde EUR la protecţia mediului. Programul LIFE +, care a început în 2007 şi va continua până în 2013 cu un buget ceva mai mare de 2,1 miliarde EUR, finanţează în principal subvenţii (acestea acoperă 78% din bugetul LIFE +).

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: