marți, 13 decembrie 2011

Liechtenstein va deveni al 26-lea stat membru al spaţiului Schengen

Miniştrii europeni de interne, reuniţi în cadrul Consiliului JAI, au decis marţi ca Liechtenstein să devină, de la 19 decembrie, a 26-a ţară membră a spaţiului Schengen.

Miniştrii au adoptat o decizie ce permite atât ridicarea controalelor la graniţele interne (spaţiului Schengen) cu Liechtenstein, cât şi eliminarea actualelor restricţii asupra folosirii Sistemului de Informaţii Schengen (SIS).

Într-o evaluare precedentă, Consiliul JAI a stabilit că Liechtenstein îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru aplicarea practică a părţilor relevante ale acquisului Schengen.

Din spaţiul Schengen fac parte în prezent 22 de state din cele 27 membre ale UE (excepţiile sunt România, Bulgaria, Cipru, Irlanda şi Marea Britanie) plus Islanda, Norvegia şi Elveţia.

Spaţiul Schengen a fost fondat la 14 iunie 1985, când Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg şi Olanda au semnat Acordul Schengen. După cinci ani, prin Convenţia Schengen s-au decis modalităţile în care abolirea controalelor la graniţele interne să fie pusă în aplicare şi au fost stabilite o serie de măsuri necesare compensatorii pentru consolidarea controalelor la graniţele externe.

Tot în reuniunea de marţi a miniştrilor de interne europeni preşedinţia poloneză Consiliului UE a făcut o prezentare succintă a dosarului extinderii Schengen prin aderarea României şi a Bulgariei.

După cum se ştie, Olanda este singura ţară care încă blochează extinderea spaţiului Schengen, după ce Finlanda a anunţat, luna trecută, că va lua în considerare posibilitatea aderării României şi a Bulgariei în două etape (întâi cu graniţele aeriene şi maritime până la finalul lui martie 2012, iar apoi cu graniţele terestre după iulie anul viitor). Totuşi, autorităţile de la Helsinki au precizat că doresc să aştepte raportul intermediar din luna februarie elaborat de Comisia Europeană în cadrul MCV.

Poziţia guvernului olandez a fost reafirmată înaintea reuniunii Consiliului JAI de ministrul imigraţiei şi azilului Gerd Leers, care a spus că Olanda îşi menţine toate argumentele prezentate până acum şi aşteaptă raportul intermediar din februarie din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV).

Decizia de extindere a spaţiului Schengen trebuie să fie luată în unanimitate de miniştrii de interne ai statelor membre (Consiliul JAI). În procesul decizional, Parlamentul European are doar un rol consultativ, avizul favorabil în această privinţă fiind dat de plenul PE în luna iunie, prin adoptarea raportului elaborat de eurodeputatul Carlos Coelho.

Liderii 'Celor 27' au cerut, în concluziile recentului Consiliu European, ca o decizie privind extinderea Schengen să fie adoptată cât mai curând posibil, ţinând cont de faptul că toate condiţiile juridice necesare aderării au fost îndeplinite de România şi Bulgaria. ''Reamintind discuţiile din iunie şi octombrie 2011, Consiliul European ia notă că toate condiţiile juridice au fost îndeplinite pentru a fi luată o decizie privind aderarea Bulgariei şi României. El cere Consiliului (Justiţie şi Afaceri Interne - n.red.) să adopte această decizie cât mai curând posibil. Dacă este necesar, Consiliul European va reveni la această chestiune la reuniunea sa din martie 2012'', menţionează concluziile Consiliului European de iarnă, încheiat vineri la Bruxelles.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: