miercuri, 7 decembrie 2011

Noi măsuri pentru stimularea finanţării întreprinderilor sociale

Comisia Europeană (CE) intenționează, prin propunerea de regulament de miercuri, să introducă o nouă etichetă, „Fond de antreprenoriat social european”, astfel încât investitorii să poată identifica uşor fondurile care se concentrează pe investiţii în întreprinderi sociale europene.

Abordarea este simplă: după ce îndeplinesc cerinţele prevăzute în propunere, administratorii fondurilor de investiţii sociale vor putea să îşi promoveze fondurile în toată Europa. Pentru a obţine eticheta, un fond trebuie să dovedească faptul că investiţiile sunt dedicate în mare parte (70 % din capitalul primit de la investitori) sprijinirii întreprinderilor sociale. Prin stabilirea unor reguli uniforme privind informarea investitorilor, aceştia vor putea obţine informaţii clare şi utile cu privire la respectivele investiţii.

„Întreprinderile sociale reprezintă exact tipul de inovare şi de dezvoltare inteligentă, favorabilă incluziunii şi sustenabilă de care economia europeană are atâta nevoie acum. Noile măsuri pe care le propunem vor contribui la crearea de întreprinderi sociale în toată Europa şi vor facilita accesul acestora la sprijinul financiar de care au nevoie pentru a se dezvolta, în special în această perioadă economică dificilă.”, Michel Barnier, comisarul pentru piaţa internă, a declarat:

Întreprinderile sociale sunt companii care au un impact social pozitiv şi care urmăresc mai degrabă atingerea unor obiective sociale decât maximizarea profitului. Acest sector, aflat în plină creştere, reprezintă deja 10 % din totalul companiilor europene şi angajează peste 11 milioane de salariaţi în Europa. Deşi aceste companii primesc adesea sprijin public, investiţiile private prin intermediul fondurilor care investesc în antreprenoriatul social rămân vitale pentru dezvoltarea lor. Totuşi, aceste fonduri de investiţii sociale specializate sunt rare sau nu sunt suficient de mari. Investiţiile transfrontaliere în astfel de fonduri sunt mult prea complicate şi presupun costuri ridicate.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: