joi, 12 mai 2011

Spectrul radio: mai multe noi frecvențe pentru internetul mobil

Accesul tuturor cetățenilor și întreprinderilor din Europa la internet în bandă largă, inclusiv în zonele rurale și pe insulele izolate nu este posibil fără internet wireless (fără fir), pentru care sunt necesare frecvențe radio pentru o conexiune neîntreruptă. Această condiție ar trebui îndeplinită prin alocarea "dividendului digital" - benzile de frecvență radio care vor fi disponibile în momentul trecerii de la transmisiunea TV analogică la cea digitală în statele membre.

Primul program strategic în materie de spectru de frecven
țe radio, un element central al agendei digitale, are ca scop asigurarea accesului la internet pe întreg teritoriul UE până în 2013 și realizarea unor conexiuni de mare viteză de cel puțin 30 Mbps până în 2020, reducând, astfel, decalajul digital.

De
și alocarea frecvențelor reprezintă o competență națională, normele cu privire la alocarea spectrului între furnizori și consumatori ai internetului trebuie reglementate la nivel european. Programul strategic în materie de spectru de frecvențe radio va fi util în folosirea spectrului radio și va constitui o garanție pentru flexibilitate și disponibilitate maxime. Conform mai multor studii, traficul de date este în creștere și cererea se dublează în fiecare an. În acest ritm, între 2009 și 2014, cererea va crește cu aproape 40 de ori (...).


Conform planurilor Comisiei, statele membre vor trebui să facă disponibilă banda de frecven
ță de 800 MHz pentru armonizarea serviciilor de internet wireless până la 1 ianuarie 2013. Parlamentul a votat o modificare care va permite țărilor UE să ceară o amânare până în 2015, sau chiar mai târziu, dacă întâmpină probleme de coordonare a frecvențelor la nivel transfrontalier cu statele terțe vecine.

Ştire preluată de pe:

http://www.europarl.ro/view/ro/press-release/actualitatea/actualitatea-2011/actualitatea-2011-mai/actualitatea-2011-mai-14.html;jsessionid=090E244B90F797627220AE3FA26F3471

Niciun comentariu: