joi, 12 mai 2011

Deputații susțin un registru comun Parlament-Comisie pentru lobbyiști

Deputații europeni au aprobat miercuri proiectul unui registru comun pentru lobbyiști și alte grupuri de interes care solicită acces în Parlamentul European și la Comisie. Contactele pe care lobbyștii le stabilesc cu un deputat trebuie înregistrate într-un "memorandum explicativ" anexat la proiectul de act legislativ. Parlamentul speră ca și Consiliul de Miniștri să participe la "registrul de transparență" și consideră că înscrierea în registru ar trebui să fie obligatorie pentru toți lobbyiștii.

Raportorul Carlo Casini (PPE, IT) a declarat în cadrul dezbaterii de marți că textele aprobate "reprezintă un pas o etapă suplimentară spre mai multă transparență" și a adăugat:

"Cred că aceasta este un semn clar al angajamentului nostru în favoarea transparenței".

Un registru comun al celor două institu
ții va asigura o mai mare transparență, consideră deputații, dat fiind că cetățenii vor găsi într-un singur loc toate informațiile privind persoanele și organizațiile care sunt în contact cu instituțiile europene. Acest " "ghișeu unic" va facilita și sarcina reprezentanților grupurilor de interese, care vor trebui să se înscrie o singură dată în registru.

Noul registru va reuni actualele registre ale Parlamentului
și ale Comisiei, așa cum au decis cele două instituții în noiembrie 2010. Schimbarea denumirii din registru de "lobby" în registru de "transparență" va face să fie mai simplă înscrierea pentru organizații și persoanele individuale ale căror activități vizează influențarea elaborării politicilor UE, precum think-tank-urile sau organizațiile care reprezintă bisericile și comunitățile religioase.

Noile reguli adoptate de Parlament nu prevăd înscrierea obligatorie în acest registru, însă, în ceea ce privește Parlamentul, obținerea unei acreditări pentru accesul efectiv în Parlament este imposibilă fără o înscriere prealabilă în registru.

Ştire preluată de pe:

http://www.europarl.ro/view/ro/press-release/actualitatea/actualitatea-2011/actualitatea-2011-mai/actualitatea-2011-mai-15.html

Niciun comentariu: