vineri, 8 aprilie 2011

Ziua internationala a romilor si tinte la nivel european

Ziua internationala a romilor se sarbatoreste in fiecare an la data de 8 aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat nastere la Londra in 1971,la primul congres international al romilor. Tot atunci a fost adoptat, ca imn international al romilor, cantecul “Gelem, gelem”, din coloana sonira a filmului Iugoslav “Am intalnit si tigani fericiti” din 1967.

De asemenea, a fost adoptat si steagul romilor avand jumatatea de jos verde, si jumatatea de sus albastra, iar la mijloc o roata ce simbolizeaza namadismul acestui grup etnic. In esenta, scopul acestei sarbatori este acela de a atrage atentia societatii asupra problemelor cu care se confrunta romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorati de nazisti in timpul celui de-ail doilea Razboi Mondial.

Anul acesta putin inainte de ziua internationala a romilor, pe 5 aprilie, Comisia Europeana a adoptat un document strategic care cuprinde tintele care ii vizeaza pe cei 10-12 milioade de romi care traiesc in statele membre ale Uniunii Europene. In acest context, Comisia Europeana le cere statelor membre ale Uniunii Europene sa alcatuiasca pana la sfarsitul anului strategii nationale menite sa conduca la o mai buna integrare a romilor. Sunt prevazute de asemenea mecanisme care sa monitorizeze statele membre in privinta progreselor in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor care ii vizeaza pe romi.

Documentul strategic adoptat de Comisia Europeana cuprinde patru mari directii:

· Educaţie: asigurarea ca toti copiii romi sa urmeze cel putin scoala primara;

· Ocuparea fortei de munca: reducerea somajului in randul romilor si reducerea decalajului in ceea ce priveste ocuparea dintre romi si ceilalti cetateni;

· Sanatate: imbunatatirea serviciilor de sanatate si prin asta reducerea mortalitatii infantile in randul romilor;

· Locuire: reducerea decalajului dintre romi si ceilalti cetateni in ceea ce priveste accesul la locuinte si utilitati publice, cum ar fi apa si electricitate.

Niciun comentariu: