miercuri, 27 aprilie 2011

Italia si Franta pentru revizuirea Shengen

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul italian Silvio Berlusconi s-au intalnit marti, 26 aprilie, la Roma pentru a incerca sa aplaneze tensiunile aparute intre Franta si Italia cu privire la problema imigrantilor din Tunisia, dar si ca urmare a situatiei din Libia. In ultimul timp, pozitia Frantei referitor la Libia a deranjat Italia, fosta putere coloniala avand interese economice semnificative in Libia.

Cei doi liberi au cazut de acord ca sosirea in ultimele luni a aproximativ 30.000 de imigranti din Africa de Nord ar putea submina increderea cetatenilor in Acordul Shengen. Franta a fost nemultumita de Italia care a emis documente de rezidenta temporara pentru mii de tunisieni sositi in Italia din luna ianuarie. Acestia urmareau sa se alature prietenilor sau familiilor din Franta, in timp ce autoritatile franceze nu doreau intrarea lor pe teritoriul francez. In acest context, validitatea permiselor eliberate de italiene nu a fost recunoscuta de Franta.

In declaratia lor comuna, cei doi lideri au cerut controale mai stricte la frontierele Uniunii Europene, in interiorul spatiului Schengen. De asemenea, cei doi lideri au formulat scrisori catre presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si catre presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cerand o accelerare a lucrarilor pentru revizuirea normelor Shengen . Astfel, in iunie la summitul liderilor UE s-ar putea stabili detaliile unei revizuiri semnificative a acordului Schengen.

Saptamana viitoare, pe 4 mai, Comisia Europeana trebuie sa prezinte planurile sale de modificare a normelor Schengen.

Niciun comentariu: