marți, 22 martie 2011

Parlamentul European investigheaza acuzatii de mita

O investigatie sub acoperire realizata de jurnalisti ai cotidianului britanic The Sunday Times care s-au dat drept lobbysti si au incercat sa mituiasca 60 de europarlamentari cu sume de pana la 100000 euro pentru a adduce amendamente legislatiei europene in domeniul bancar a aratat ca trei europarlamentari au raspuns propunerilor falsilor lobbysti.

Situatia celor acuzati de primire de mita este diferita. Daca europarlamentarul Ernst Strasser, fost ministru de interne in Austria, si-a inaintat demisia in urma acuzatiilor, ceilalti doi , Adrian Severin si Zoran Thaler, fost ministru de externe al Sloveniei au negat acuzatiile. Mai mult, Adrian Severin a negat ca ar fi depus amandamente la propunerea legislativa in cauza, precizand ca a pretins bani numai in schimbul unor sfaturi legate de procedurile parlamentare, afirmand totodata ca acest lucru este in conformitate cu normele Parlamentului European: „ Avem dreptul de a lucra în calitate de consultanţi politici. Singura obligatie este acea de a nu transfera informatii confidentiale.”

In contextul acestui scandal, Adrian Severin, dupa o discutie avuta cu Martin Schulz,liderul grupului socialistilor din Parlamentul European, a decis sa se retraga din grupul socialist pana la terminarea procedurilor de investigare a acuzatiilor la adresa sa.

Investigatia Parlamentului European legata de comportamentul celor trei parlamentari care ar fi primit bani pentru a propune amendamente unor proiecte legislative europene este in desfasurare.

Niciun comentariu: