miercuri, 9 martie 2011

Parlamentul European a adoptat o rezolutie in favoarea standardelor minimie pentru politicile de incluziune a romilor la nivelul UE

Cele 10-12 milioane de romi din Europa ar trebui să beneficieze la nivelul UE de standarde minime obligatorii pentru a îmbunătăţi accesul lor la locuri de muncă, educaţie, locuinţă şi asistenţă medicală, spune Parlamentul European într-o rezoluţie adoptată miercuri 9 martie in sesiune plenara la Strasbourg.

Rezoluţia, care urmăreşte să influenţeze strategia viitoare a Comisiei pentru incluziunea romilor, solicită, de asemenea mai bună protecţie a drepturilor fundamentale şi utilizare a fondurilor UE destinate comunitatii roma.

Rezolutia afirma ca romii au suferit din cauza discriminării sistematice şi luptă împotriva "unui grad intolerabil de excludere", precum şi a încălcărilor drepturilor omului, stigmatizarii severe şi discriminării în viaţa publică şi privată. Rezolutia a fost adoptata cu 576 de voturi pentru, 32 impotriva si 60 de abţineri.

Raportorul Parlamentului, Lívia Járóka (PPE, Ungaria) a declarat în cadrul dezbaterii care a precedat votul "cu adoptarea acestui raport, am făcut un pas mare spre un efort la nivelul UE pentru a reduce sărăcia şi excluderea socială a celei mai mari minoritati entice a continentului nostru. Această strategie la nivelul UE trebuie să pună accentul principal pe realizarea şi promovarea drepturilor fundamentale pentru ocuparea forţei de muncă, pe locuinţe, politici de îngrijire a sănătăţii şi educaţie ".

Domenii prioritare

Deputaţii europeni au stabilit domeniile prioritare care vor necesita mai multe eforturi din partea autorităţilor locale, naţionale şi UE in vederea integrarii persoanelor de etnie romă. Comisia, spun ei, ar trebui să prezinte o foaie de parcurs pentru introducerea unor standarde minime obligatorii la nivelul UE pentru aceste priorităţi, care sunt educaţia, ocuparea forţei de muncă, locuinţe şi asistenţă medicală. Comisia ar trebui să introducă, de asemenea, criteriile de premiere pentru statle membre care se confromeaza şi sancţiuni pentru nerespectarea standardelor minime obligatorii.

Combaterea muncii la negru, angajarea de personal de romi în administraţia publică, creşterea numărului de cadre didactice rome şi asigurarea educatiei in limba maternal pentru copiii sunt alte solicitări făcute către statele membre şi Comisie.

Drepturile fundamentale

"Repatrierile discutabile" de romi care au avut loc in perioada recenta în mai multe state membre au creat "frica şi anxietate în rândul populaţiei rome, precum şi niveluri îngrijorătoare de rasism şi discriminare",se sutine in rezoluţie.

Strategia UE ar trebui să abordeze toate formele de violare a drepturilor fundamentale ale romilor, inclusiv "discriminarea, segregarea, discursul plin de ură, profile etnice şi amprentarile ilegale, precum şi evacuarea ilegală şi expulzarea". Se impune un dialog între autorităţile locale, organele judiciare, poliţie şi comunitatea de romi. Este de asemenea necesară eliminarea discriminării în domeniul judiciar şi combaterea profil etnic.

O mai bună utilizare a fondurilor UE

Parlamentul solicită crearea de organisme ale UE sub supravegherea existentei comisii de lucru (Task Force) pentru romi in vederea asigurii finanţarii comunitare a iniţiativelor locale de bună practica şi identificarii şi să raporarii eventualeleor deturnari de fonduri în timp util. Domeniul de aplicare a fondurilor UE ar trebui să fie extins, astfel incat proiectele de îmbunătăţire a serviciilor publice sa fie, de asemenea, eligibile. În cele din urmă, ar trebuie create o linie de finantare dedicate in cadrul politicii de coieziune pentru a sprijini strategia.

Etapele următoare

Comisia este de aşteptat să îşi prezinte propunerea data de 5 aprilie şi Consiliul European ar trebui să o adopte în cadrul reuniunii sale din 24 iunie. Incluziunea romilor este una dintre priorităţile preşedinţiei maghiare.

Procedură: rezoluţie fără caracter legislativ

NOTA: Toti cei 30 de europarlamentari romani prezenti au votat in favoarea rezolutiei.


Sursa: http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-114496-001-01-01-901-20110228FCS14493-01-01-2006-2006/default_p001c010_en.htm

Niciun comentariu: