miercuri, 2 martie 2011

Raiduri UE la editorii de carti electronice (e-books)


Miercuri 2 martie 2011,autorităţile
antitrust ale Uniunii Europene, au percheziţionat mai multe birouri de editori de e-carti, ca parte a unei anchete multinaţionale în cazul sesizărilor de intelegere asupra preţurilor.

Comisia Europeană, ramura executivă a UE, a anunţat într-o declaraţie declansarea unei anchete angti-trust, spunând autoritatile au "motive să creadă" faptul ca firmele percheziţionate au încălcat normele antitrust ale UE care interzic "carteluri şi alte practici restrictive de afaceri".

Comisia nu a dat numele companiilor implicate în anchetă, dar a declarat ca raidurile au avut loc în mai multe ţări.

UE a spus a actionat în strânsă colaborare cu Marea Britanie Office of Fair Trading (autoritatea pentru concurenta), indicând faptul ca investigaţia UE este similară cu o investigatie a OFT inceputa luna trecuta, care s-a concentrat asupra practicii companiilor importante vânzătoare de carte pentru a forţa librarii cu amănuntul de cărţi tradiţionale să adopte preţurile lor, o practică interzisă.

Comisia a declarat că nu există termen limită pentru pentru a finaliza aceasta ancheta.

In acest context amintim ca in Romania comertul de carti electronice se afla la inceputuri, iar de curand exista cativa producatori romani de cititoare electronice (EVOBook)pentr carti dar si prezenta unor cititoare cunoscute la nivel internationale(Kindle, Ipad). Totusi, se estimeaza ca suporturile electronice ca si cartiel in acest format vor castiga o cota de piata din ce in ce mai mare. Editorii traditionali se tem ca veniturile lor sa nu fie afectate de catre pirateria cartilor electronice, asa cum firmele productatoare de muzica si fileme, de exemplu, si-au vazut veniturile amenintare de pirateria bazata pe internet.

La baza acestui amterial a stat: FT (http://www.ft.com/cms/s/0/fd8ad3a6-44e0-11e0-a8c6-0144feab49a.html#axzz1FQribAf7)

Niciun comentariu: