Parlamentul European (PE) va vota, pe 1 decembrie, asupra aderării Croației la Uniunea Europeană (UE), ulterior tratatul de aderare urmând să fie semnat și ratificat de cele 27 de state membre.
Croația va organiza un referendum în 30 de zile de la semnarea tratatului. Se estimează că pe 1 iulie 2013 Croația va deveni al 28-lea stat membru UE.
Propunerea - făcută de socialistul austriac Hannes Swoboda - de acordare a aprobării Parlamentului European a fost votată în comisia pentru afaceri externe pe 17 noiembrie. Swoboda se așteaptă ca „o vastă majoritate a Parlamentului European“ să sprijine decizia comisiei.
Parlamentul va vota și un raport nelegislativ care încurajează Croația să abordeze provocările încă existente, în special în domeniul juridic și în combaterea corupției și a crimei organizate.
Croația a trimis cererea de aderare la Uniunea Europeană în 2003. Statutul de țară candidată a fost acordat de Consiliul European în 2004. Negocierile privind aderarea au început în octombrie 2005, după ce Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie a decis că țara cooperează pe deplin cu acesta. Negocierile s-au încheiat pe 30 iunie 2011.
Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Croației. PIB-ul Croației este de 63,2% din cel al UE (2008).
Croația este situată în sud-estul Europei, la Marea Adriatică. Are capitala la Zagreb, o populație de 4,4 milioane de locuitori și o suprafață de 56.594 km2. Limba oficială este croata. Și-a câștigat independența pe 25 iunie 1991.
Sursa: Parlamentul European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu