Conform rezultatelor unui nou sondaj, pentru europeni, ajutorarea săracilor reprezintă o prioritate, astfel încât 84% din respondenţii unui nou sondaj Eurobarometru susţin acordarea de ajutor pentru dezvoltare pentru a ajuta oamenii din întreaga lume să iasă din sărăcie.
Majoritatea cetăţenilor UE (84 %) sprijină, de asemenea, ideea direcţionării în mare măsură a ajutorului către buna guvernanţă şi drepturile omului în ţările în curs de dezvoltare, o orientare propusă de comisarul Piebalgs în recenta sa propunere de politică, „O agendă a schimbării”.
Totodată, tinerii europeni (cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani) şi-au exprimat susţinerea puternică pentru politica de dezvoltare. 9 din 10 tineri consideră că ajutorarea săracilor este importantă, iar 41 % cred că este „foarte importantă”, în comparaţie cu 35 % din persoanele cu vârsta de peste 40 de ani chestionate. Aceştia, de asemenea, şi-au manifestat cel mai puternic angajament personal faţă de această cauză, 53 % dintre tineri şi 60 % dintre studenţi fiind dispuşi să plătească un preţ mai mare pentru produse (de exemplu, cele provenite din comerţului echitabil) dacă acest lucru ar fi în beneficiul populaţiei sărace din lume.
Tinerii îşi exprimă, de asemenea, cea mai mare susţinere pentru respectarea promisiunii de a creşte nivelurile ajutorului (69 %, media pentru toţi respondenţii fiind de 62 %).
Sondajul Eurobarometru „Schimbarea lucrurilor în lume: europenii şi viitorul ajutorului pentru dezvoltare” a fost efectuat în cele 27 de state membre ale UE în septembrie 2011. Au fost intervievaţi 26 856 de europeni cu vârste de peste 15 ani.
Uniunea Europeană în ansamblul său (statele membre plus EuropeAid, fondurile gestionate de Comisie) este cel mai important furnizor de ajutor oficial pentru dezvoltare la nivel mondial şi ajută oameni în peste 150 de ţări. În 2010, UE a furnizat 53,8 miliarde € (peste 50 % din ajutorul acordat la nivel mondial). Comisia Europeană răspunde de gestionarea a 11 miliarde euro anual reprezentând ajutor, fapt care o situează pe locul al doilea între donatorii la nivel mondial.
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu