marți, 29 noiembrie 2011

Leonard Orban: Rata de absorbţie a fondurilor europene va creşte la 6-7% când se reia transmiterea cererilor de rambursare

Rata externă de absorbţie a fondurilor europene (plăţile intermediare de la Comisia Europeană) va creşte de la 4% la 6-7% în momentul în care se va relua procesul de transmitere a cererilor de rambursare, probabil peste două săptămâni, a declarat marţi, la o dezbatere pe tema fondurilor europene, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

El a explicat că din luna iulie, la momentul suspendării transmiterii de cereri de rambursare către CE, s-au acumulat cereri de rambursare la autorităţile implicate în gestionarea fondurilor europene, în special la autoritatea de certificare de plăţi.

Rata de aborbţie a fondurilor comunitare se calculează în două moduri. La sfărşitul lunii octombrie 2011, rata internă de absorbţie (plăţile interne către beneficari) era de 14,35%, respectiv 12,77 miliarde lei, iar rata externă de absorbţie era de 3,72% (715,51 milioane euro) şi a ajuns între timp undeva la 4%, potrivit lui Orban.

El a precizat că rata externă de absorbţie a fost influenţată de faptul că, din iulie 2011, autorităţile române au decis, pe baza consultărilor cu CE, să nu mai transmită cereri de rambursare la Bruxelles.

'Întâi a trebuit să rezolvăm anumite probleme ce ţin de sistemul de achiziţii publice, inclusiv modificarea arhitecturii, mai multă rigurozitate pentru că au fost constatate probleme sistemice. Ni s-a cerut o reverificare a tuturor proiectelor care au implicat achiziţii publice. Cele două condiţii sunt evaluate de CE, chiar ieri a avut loc o întâlnire la nivel tehnic, între experţii români şi cei ai CE. Sperăm ca în maxim două săptămâni să avem o decizie a CE, dacă putem să reluăm acest proces de transmitere a cererilor de rambursare către CE sau nu', a afirmat ministrul Afacerilor Europene.

Dacă răspunsul CE este unul pozitiv, Guvernul poate trimite din nou către Comisia Europeană facturi spre rambursare pentru programele cu bani europeni.

La sfârşitul lunii iulie, autorităţile romane au decis să nu mai trimită cereri de rambursare către Comisia Europeană, după ce Bruxelles-ul a suspendat plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional, în urma descoperirii unor nereguli.

Alocarea UE pentru România în perioada 2007-2013 în domeniul fondurilor structurale şi de coeziune este de 83,212 miliarde lei, iar până la finalul lunii octombrie 2011 au fost depuse proiecte totalizând 239,12 miliarde lei şi aprobate proiecte de 58,45 miliarde lei.

În 2012, autorităţile române şi-au propus, prin proiectul de buget, să atragă fonduri UE de şase miliarde euro, din care 2,4-2,5 miliarde euro pe agricultură şi dezvoltare rurală şi 3,5-3,6 miliarde euro pe fonduri structurale şi de coeziune. Obiectivul privind rata externă de absorbţie este de minim 20%.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: