Discuţia cu privire la viitoarea politică PAC nu este crucială doar pentru agricultori, ci si pentru toţi cetăţenii europeni, deoarece este vorba de a raspunde provocarii securităţii alimentare, a declarat preşedintele Comitetului pentru Agricultură, Paolo De Castro, la începerea negocierilor pentru o nouă politică agricolă a UE, pentru cadrul finaciar 2014-2020.
Principala provocare pentru agricultorii europeni va fi de a "produce mai mult, dar cu poluare mai puțină ", a spus De Castro, subliniind importanţa unui buget PAC fiabil, pentru a răspunde provocării de a asigura aprovizionarea cu alimente.
Măsurile privind agricultura ecologică ar putea conduce la birocraţie mai multă și productivitate mai puţină
Măsurile de ecologizare, în propunerea Comisiei Europene pentru reforma PAC, au fost întâmpinate de o critică pe scară largă, în special de stabilirea țintei de 7% din terenul agricol pentru pentru scopuri ecologice. De Castro îşi exprimă temerea că propunerea ar putea conduce la birocraţie mai mare, ceea ce ar fi o povară în plus pentru fermierii din UE. Măsurile propuse vor "menţine nivelul producţiei în jos, în loc sa o promoveze ", a spus el.
"Nu cred că aceasta este cea mai bună modalitate de a creşte potenţialul agricol european, deoarece, la urma urmei, ceea ce avem nevoie în viitor este de a produce mai multă hrană într-un mod durabil. Cum pot eu, de exemplu, explica oamenilor care produc măsline că trebuie sa facă o reducere de 7%? Trebuie ei trebuie să taie copacii?".
De asemenea, De Castro spune că propunerile Comisiei vor afecta flexibilitatea. "Avem nevoie de o mai mare flexibilitate în cele 27 de state membre și 27 de tipuri de agricultură, nu este posibil să se aplice normele în acelaşi mod. Nu toate ţările sunt gata să facă față. Unele ţări au nevoie de mai mult timp pentru a introduce tarife fixe. Comisia nu ia în considerare faptul că situaţia este diferită în diferite ţări; nu toate țările pornesc de la acelaşi punct de plecare. În al doilea rând, există problema măsurilor de piaţă. Noi am propus introducerea de noi instrumente (într-o rezoluţie din iunie PE), dar nu vedem noi instrumente în propunerile Comisiei ".
O distribuire mai echitabilă între Vest şi Est
Există sisteme diferite de plată între cele 15 ţări UE mai vechi şi cele 12 ţări care au aderat în 2004 şi 2007, iar aceste sisteme trebuie să fie aliniate. Echilibrarea opiniilor mebrilor „vechi”şi "noile" state membre are provocările ei. De Castro spune că şi pentru progres în cadrul discuţiilor va trebui să se facă compromisuri de ambele părţi. "Toate noile state doresc să se mişte mai repede cu alinierea şi sunt de acord cu ei. Noi dorim să realizeze alinierea în următorii 20 - 25 de ani, dar în acelaşi timp, este nevoie de menţinerea echilibrului. Un echilibru bun ar fi sa se accepte propunerea bugetară formulată de Parlamentul European. Sper să putem găsi o soluţie bună, dar un buget bun este o condiţie prealabilă ".
Sursa: Parlamentul European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu