Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat miercuri, la o conferinţă legată de fondurile pe care România urmează să le primească de la Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020, că la nivelul instituţiilor statului trebuie simplificate procedurile pentru a se putea atrage mai mulţi bani europeni.
"Birocraţia la noi e mai stufoasă şi cerinţele sunt mai mari decât prevederile legislaţiei comunitare. Transparentizarea procesului trebuie să se facă, dar am constatat că demersul nu este foarte simplu. (...) Sunt decis să continui acest proces şi să spun că vrem ca de anul viitor fiecare autoritate de management să-şi pună pe site informaţii complete despre modul cum se procesează cererile de finanţare", a spus Orban.
Ministrul a arătat că se impune o creştere a rigurozităţii la fiecare nivel din instituţiile statului, pentru că în prezent sunt situaţii când banii europeni sunt blocaţi la beneficiari şi ei practic "nu circulă".
"Avem sume blocate la beneficiari şi sunt blocaţi bani pentru un număr de persoane. Scopul nu se atinge. Am stabilit reguli foarte clare în ce priveşte refinanţarea şi retragerea banilor şi dacă ele nu se respectă trebuie să decidem până unde se continuă proiectul", a explicat ministrul Afacerilor Europene, care a ţinut să sublinieze că în aceste condiţii de neconcordanţă va putea veni un moment în care trebuie ca statul să decidă retragerea refinanţării.
El a spus că există riscul retragerii unor bani dacă nu se iau decizii bune bazate pe priorităţi.
O prioritate a statului este şi cheltuirea mai bună calitativ a fondurilor europene până în 2013.
"Nu cred că va mai fi posibil să ne trezim cu proiecte copiate şi numărul beneficiarilor schimbat. (...) Politica de coeziune este pusă sub semnul întrebării la nivel european şi trebuie dovedit că poate aduce plus valoare", a completat ministrul Orban, cu ocazia conferinţei organizate de Fundaţia Soros şi Coaliţia ONG-urilor pentru fonduri structurale.
Leonard Orban a apreciat momentul acestei conferinţe, ca fiind unul binevenit şi potrivit pentru a se putea dezbate etapele şi cadrul strategic de dezvoltare a României pentru 2014-2020.
Oficialul a mai arătat că cheltuirea fondurile europene va fi condiţionată de îndeplinirea unor acţiuni.
El a vorbit despre îndeplinirea unor condiţii precum existenţa unei strategii naţionale, existenţa unui sistem de monitorizare a ţintelor de strategie, modul de cheltuire şi altele.
Leonard Orban a spus că actualul cadru legislativ trebuie schimbat şi adaptat noilor cerinţe, pentru a se putea cheltui cât mai mulţi bani europeni.
"Actualul cadru legislativ va avea nevoie de soluţii noi pentru că are limite. El trebuie îmbunătăţit semnificativ pentru a se cheltui banii europeni în perioada 2014-2020. E nevoie de simplificare, transparenţă", a adăugat ministrul afacerilor europene.
Lucrările conferinţei au subliniat rolul unei consultări publice pentru stabilirea priorităţilor strategice de dezvoltare, dar şi rolul pe care guvernul trebuie să-l acorde integrării grupurilor vulnerabile.
Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, a vorbit cu această ocazie despre experienţa ţării sale în procesul de consultări sociale referitor la programarea Fondului Social European, dar şi de susţinerea Comunităţii Romilor în cadrul Programului Operaţional Resurse Umane.
Ambasadorul a spus că sunt mai multe principii care trebuie luate în seamă în desfăşurarea procesului de consultare: complexitate, documentare, continuitate.
"Procesul de consultare socială s-a realizat cu ajutorul unui ciclu de conferinţe, întâlniri, seminarii, interviuri, dar şi pe cale electronică sub formă de corespondenţă. Consultările s-au desfăşurat în 2006 şi proiectul a fost postat pe pagină de internet ale Ministerului Dezvoltării Regionale, dar şi pe paginile oficiale ale ministerelor implicate în proces. Corespondenţa cuprindea observaţii dar şi întrebări şi propuneri. Consultările au cuprins zone regionale, sectoriale şi au fost organizate în comun cu parteneri sociali şi economici" a spus ambasadorul Poloniei.
România trebuie să elaboreze, să prezinte spre negociere şi aprobare Comisiei Europene contractul de parteneriat pentru următoarea perioadă de programare financiară 2014-2020. Din 2011 un grup de organizaţii neguvernamentale sub coordonarea Fundaţiei Soros susţine includerea grupurilor vulnerabile pe lista de priorităţi a investiţiilor publice în cadrul noii perioade de programare a fondurilor europene pe 2012-2020.
Știre preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu