Românii au trimis peste 100 de petiții Parlamentului European (PE) în 2010, temele principale fiind, la nivelul Uniunii Europene, mediul, drepturile fundamentale și piața internă.
Potrivit datelor PE, petițiile înregistrate în 2010 au scăzut cu 14% față de anul 2009, cele mai multe fiind trimise de germane (409), spanioli (261), italieni (214) și români (101). Temele principale ale acestor petiții au vizat mediul (245), drepturile fundamentale (152) și piața internă (131). Mai mult de jumătate petiții au fost acceptate.
La începutul săptămânii, doi europeni și-au prezentat plângerile în cadrul comisiei pentru petiții de la PE. Cei doi au adus în centrul atenției dificultățile întâmpinate de IMM-uri și concedierile colective.
Izabella Mészárosné Györvári din Ungaria, în numele Uniunii pentru Protecția Intereselor Companiilor, a ridicat problema discriminării împotriva întreprinderilor mici prin comparație cu multinaționalele. Conform acesteia, multe IMM-uri, neputând obține fondurile necesare, ajung în pragul falimentului.
Totodată, Gino Trevisanato din Italia a solicitat clarificarea drepturilor (după 15 ani de căutare a unui remediu) pe care le avea în momentul în care și-a pierdut locul de muncă în cadrul unei concedieri colective. „Când am fost concediat, nu era criză, ca acum. Dar directiva [98/59/CE privind concedierile colective, n. r.] a fost adoptată datorită impactului economic al acestui tip de concedieri în fiecare stat membru“, a explicat dumnealui în reuniunea de la comisia pentru petiții.
Orice cetăţean al Uniunii Europene sau rezident al unui stat membru are dreptul, în mod individual sau în asociere cu alte persoane, să adreseze petiţii PE în legătură cu un subiect care face parte din domeniile de activitate ale Uniunii Europene şi care îl priveşte în mod direct.
Comisia pentru petiții de la PE cooperează cu autorităţile naţionale sau locale din statele membre în aplicarea dreptului european în domenii precum mediul înconjurător, afacerile sociale, libertatea de circulație etc.
Comisia nu este legislativă, ci face investigații. Încearcă să găsească remedii nejuridice și organizează vizite de lucru. Comisia prezintă rapoarte în plen Parlamentului European.
Sursa: Parlamentul European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu