Olanda va bloca admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen până când cele două noi membre ale Uniunii Europene (UE) o vor convinge că fac progrese în combaterea corupţiei, a declarat miercuri seara, la Bruxelles, ministrul olandez pentru imigraţie, Gerd Leers, citat de Reuters.
România şi Bulgaria sperau să se alăture zonei Schengen în martie, dar preocupările legate de crima organizată şi de frontierele permisive le-au dat planurile peste cap, notează agenţia britanică de ştiri.
Mai multe guverne din cadrul UE au sugerat în ultimele luni că România şi Bulgaria ar putea intra în spaţiul Schengen eliminând mai întâi controalele în aeroporturi şi mai târziu pe cele de la frontiere.
Însă ministrul olandez pentru imigraţie, Gerd Leers, a declarat presei la Bruxelles că Olanda nu va fi dispusă să-şi dea acordul pentru un astfel de plan dacă, aşa cum au sugerat unii diplomaţi europeni, chestiunea va fi discutată la summitul UE de la 9 decembrie.
'Este 100% sigur. Nu trebuie să înscrie chestiunea pe agenda summitului. Pentru noi, răspunsul este clar. România şi Bulgaria trebuie să dovedească mai întâi. Asta este mai important decât găsirea unei soluţii', a declarat el.
Gerd Leers a precizat că Olanda va examina raportul Comisiei Europene privind eforturile de combatere a corupţiei în România şi Bulgaria, care urmează să fie date publicităţii în februarie, pentru a decide dacă cele două ţări sunt gata să renunţe la controalele la frontiere.
'Dacă vom observa progrese în februarie, atunci vom avea un început', a spus el.
Olanda este preocupată, a mai menţionat el, că România şi Bulgaria ar putea să se lupte pentru a-şi menţine sigure secţiunea lor din frontiera UE şi a făcut o comparaţie cu Grecia, despre care a spus că nu reuşeşte să-i împiedice pe imigranţii ilegali să pătrundă în UE din Turcia.
'Trebuie să fim siguri că ceea ce se întâmplă în Grecia nu se va întâmpla şi în Bulgaria', a spus el. Bulgaria are frontieră comună cu Grecia, precum şi cu state din Balcanii de vest, în timp ce România are graniţă cu Ucraina, ambele state aflându-se pe rutele traficului de droguri din Asia spre Europa, notează Reuters.
De la aderarea la UE în 2007, cele două state nu au reuşit să convingă celelalte membre UE de eficienţa reformelor anticorupţie, în special în ceea ce priveşte combaterea crimei organizate. Toate statele UE trebuie să-şi dea acordul pentru admiterea unor noi state în spaţiul Schengen, care cuprinde 25 de state şi unele ţări care nu fa parte din UE.
Opoziţia Olandei faţă de intrarea României şi Bulgariei în zona Schengen reflectă o preocupare crescândă în Europa pentru menţinea unor frontiere sigure şi prevenirea imigraţiei ilegale. Astfel de preocupări au declanşat o dezbatere în Europa privind viabilitatea spaţiului Schengen şi a necesităţii de a introduce reglementări care să le permită guvernelor să reintroducă controalele la frontiere în unele circumstanţe speciale, comentează Reuters.
Știre preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu