Uniunea Europeană (UE) va include activitățile de aviație în sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră, ceea ce va determina o creștere cu 2 euro a prețului unui zbor intercontinental.
Potrivit lui Peter Liese, raportor parlamentar pe această temă, emisiile din aviație s-au dublat din 1990, iar acest fapt contrazice obiectivele internaționale de limitare a creșterii temperaturii globale la 2%.
“Oamenii de știință ne spun că pentru realizarea acestui obiectiv trebuie să reducem dramatic emisiile. Trebuie să abordăm aviația, deoarece alte mijloace de transport, precum cel rutier și feroviar, care sunt mai puțin nocive pentru mediu, sunt deja reglementate și supuse unei poveri financiare de ani de zile”, declară Peter Liese.
Ca urmare a noilor reglementări, prețul unui zbor intercontinental va crește cu 2 euro, ceea ce, potrivit lui Peter Liese, ar trebui să determine companiile aeriene să se concentreze mai mult pe inovare.
“Conform unei analize a Comisiei Europene, prețul unui zbor intercontinental va crește cu 2 euro. Prin comparație cu taxele naționale (de exemplu 160 de lire sterline în Regatul Unit și 50 de euro în Germania), costul este modest. Grupurile de interese din aviație se plâng de costuri mari, spunând că va crește și prețul biletelor. Companiile aeriene se vor concentra, sper, pe inovare (de exemplu prin avioane mai eficiente și introducerea biocombustibililor) în loc să plătească prețul taxelor și să nu facă nicio schimbare”, a spus Peter Liese.
Din 2012, UE va include activitățile de aviație în sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră. Uniunea dorește ca și alte țări să reducă emisiile din sectoarele aviatic și maritim.
Sursa: Parlamentul European
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu