Statele Unite sunt "dispuse să îşi joace rolul pentru a ajuta" Uniunea Europeană să facă faţă crizei datoriilor, a afirmat luni preşedintele Barack Obama după o întâlnire cu liderii UE, remarcând că Washingtonul este "interesat de reuşita" economică a bătrânului continent.
Rezolvarea crizei actuale "este extrem de importantă pentru economia noastră. Dacă Europa se contractă, dacă Europa are dificultăţi va fi mult mai dificil pentru noi să creăm locuri de muncă aici", a adăugat Obama alături de preşedintele UE, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Le-am făcut cunoscut faptul că Statele Unite sunt gata să îşi joace rolul pentru a ajuta (UE) să îşi rezolve această problemă", a spus Obama. Preşedintele nu a dat detalii cu privire la felul în care Washingtonul ar putea ajuta Europa.
O astfel de formulare este nouă pentru Obama, Casa Albă susţinând până luni inclusiv, că Uniunea Europeană este în măsură să depăşească criza prin propriile mijloace.
"Suntem (...) interesaţi de succesul lor şi vom continua să lucrăm împreună în mod constructiv la rezolvarea acestei probleme într-un viitor apropiat", a continuat Obama.
Într-un comunicat comun lansat după acestă întâlnire de la Casa Albă care a durat puţin peste două ore, Statele Unite au salutat măsurile luate anterior de UE în lupta contra crizei datoriilor.
La rândul său UE a făcut cunoscut faptul că aşteaptă de la Statele Unite să ia măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, conform textului publicat după discuţiile între Obama, Van Rompuy şi Barroso.
"Statele Unite salută acţiunile şi determinarea UE privind luarea tuturor măsurilor necesare pentru a asigura stabilitatea financiară a zonei euro şi rezolvarea crizei", au indicat cele două părţi.
"Suntem angajaţi în continuare în efortul de a revigora creşterea economică, de a crea locuri de muncă şi de a asigura stabilitatea financiară. Vom face acestea prin luarea de măsuri care răspund la neliniştile pe termen scurt cu privire la creşterea economică şi slăbiciunile bugetare şi financiare, în acelaşi timp întărind fundamentele unei creşteri financiare durabile", au declarat liderii americani şi europeni.
În timp ce Statele Unite nu au căzut de acord asupra unui plan de reducere a datoriilor din cauza diviziunilor dintre republicani şi democraţi în Congres, textul subliniază că "UE aşteaptă acţiunile Statelor Unite în direcţia unei consolidări bugetare pe termen mediu".
Cele două puteri economice se declară pregătite "să colaboreze cu ţările în curs de dezvoltare pentru punerea în practică a unei politici de susţinere a unei creşteri mondiale durabile şi echilibrate".
Înainte de începutul întâlnirii, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, Jay Carney, a făcut apel la Uniunea Europeană, în special la noile guverne din Italia, Grecia şi Spania să acţioneze "imediat cu forţă şi determinare" în vederea rezolvării crizei.
Washingtonul se teme de consecinţele turbulenţelor europene asupra propriei economii, mai ales că OECD a prevenit luni că zona euro pare să fi intrat într-o "recesiune moderată" şi a revizuit în scădere previziunile pentru creşterea economică a UE cât şi a Statelor Unite.
Știre preluatp de la: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu