Pentru a salva moneda unică, Franţa şi Germania îşi finalizează discuţiile pentru a defini un nou pact de stabilitate europeană, mai sever faţă de statele membre decât precedentul. Trebuie spus, de altfel, că precedentul pact de stabilitate nu a fost practic niciodată respectat. Noul pact ar urma să fie prezentat la Consiliul European din 9 decembrie.
Destinat iniţial tuturor celor 27 de membri ai Uniunii, noul pact de stabilitate ar putea fi adoptat doar de statele din Zona Euro sau chiar şi numai de un grup restrâns de ţări. Potrivit surselor citate de presa germană, pe lângă Franţa şi Germania, care pregătesc acest pact, Olanda şi Finlanda ar sprijini ideea. Răspunsul politic al Parisului şi Berlinului în faţa crizei datoriilor prevede crearea unui club al „super-europenilor” care să includă în primul rând cele şase ţări din Zona Euro care mai beneficiază de nota triplu A dată de agențiile de rating - celor patru citate înainte li s-ar adăuga deci Austria şi Luxemburgul.
Aceste ţări şi-ar impune mai multă rigoare financiară, controale mai stricte şi reforme structurale în profunzime. Autorităţile europene ar putea deci supraveghea mai îndeaproape bugetele acestor state, iar cele care nu respctă regulile ar urma să fie sancţionate „cu adevărat”, a promis ministrul francez al bugetului. Aceste reguli stricte vor fi aşadar propuse, într-o primă etapă, tuturor celor 17 membri ai Zonei Euro. Cei care le refuză vor trebui să tragă singuri concluzile cu privire la apartenenţa lor sau nu la Zona Euro, avertizează o sursă guvernamentală franceză citată de ziarul Le Figaro.
Avantajul acestui nou pact este că el ar fi aplicabil foarte repede - se evocă începutul lui 2012 - întrucât nu ar necesita o anevoioasă revizuire a actualelor tratate europene în vigoare. Putem deci spune că se schiţează, cel puţin la Paris şi Berlin, o Europă în două viteze, o fragmentare a Zonei Euro, chiar dacă astfel formulată, ideea este pentru moment respinsă de Palatul Elysée.
Scopul este de a prezerva Zona Euro, comentează Comisia Europeană, rugată să comenteze luni aceste informații de presă. Comisia se teme de aceste idei dizidente şi ştie că nu iese fum fără foc, de aceea se grăbeşte să anihileze orice inițiativă care s-ar îndepărta cât de cât de linia prevăzută la Bruxelles. A nu se înţelege deci că ideea franco-germană e proastă în sine, ci că ea pur şi simplu nu merge în sensul celor planificate la Bruxelles, unde instituţiile comunitare se văd din nou eclipsate de capitale.
„Facem totul pentru a proteja stabilitatea Zonei Euro, ori fragmentarea este clar că nu slujeşte acest obiectiv”, comentează luni Comisia.
Pe de altă parte, termenul de „cooperare sporită” nici nu este cel adecvat, întrucât UE se construieşte de zeci de ani pe astfel de cooperări între state care ajung să devină la un moment dat generale. Dar ideea creerii euro, de pildă, este o idee franceză, vândută Germaniei şi acceptată pâna la urmă de toată lumea, mai puţin Marea Britanie şi câteva state nordice. Este deci impropriu spus că, dacă fragmentăm Zona Euro, cooperăm între câteva state pentru prima dată. Ar fi mai corect numit: un plan B dizident, deşi cuvântul este dur…
Știre preluată de la: RFI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu