Potrivit unei decizii luate la sfârşitul săptămânii trecute de guvernul de la Helsinki, Finlanda este de acord cu o propunere de compromis care prevede aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în două etape. "Poziţia noastră s-a schimbat”, a spus ministrul finlandez al Afacerilor Europene şi al Comerţului exterior, Alexander Stubb, într-o conferinţă de presă, dar cele două state trebuie să dovedească progresele realizate în lupta împotriva corupţiei. Într-o primă etapă, în luna martie, Bucureştiul ar urma să intre în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, urmând ca aderarea cu frontierele terestre să aibă loc în luna iulie.
În conferinţa de presă desfăşurată în faţa corespondenţilor de presă străini la Helsinki, ministrul finlandez al Afacerilor Europene şi al Comerţului exterior, Alexander Stubb, a confirmat că Finlanda şi-a însuşit poziţia Franţei şi Germaniei, şi anume aceea de a accepta intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen cu anumite condiții şi în două etape. Guvernul finlandez cere României şi Bulgariei să dovedească progresele realizate în lupta împotriva corupţiei, iar probe concrete sunt aşteptate în raportul MCV din februarie 2012.
"Poziţia noastră s-a schimbat”, a spus ministrul Stubb. “Vrem să fim siguri că vor fi îndeplinite toate condiţiile pentru ca graniţele de intrare în spaţiul Schengen să fie etanşe. Ne dăm seama că ne putem atinge mai bine acest scop cooperând îndeaproape cu România şi Bulgaria decât opunându-ne aderării la spaţiul Schengen al acestor ţări”, a adăugat el.
Propunerea se află în faţa parlamentului finlandez care trebuie să o valideze, după cum cere legislaţia Finlandei. Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen va fi din nou discutată la consiliul Uniunii Europene din 15 Decembrie.
Pe de altă parte, Finlanda desfăşoară de mai mulţi ani programe de pregătire profesională pentru vameşii şi grănicerii români, în vederea asigurării de controale eficiente împotriva crimei organizate.
Olanda şi Finlanda sunt statele europene care s-au opus aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen la ultimul consiliu al miniştrilor de justiție şi interne. Cele două ţări consideră că Bucureştiul şi Sofia nu sunt în măsură să protejeze frontierele europene.
Ministrul olandez al imigraţiei declara acum câteva săptămâni că «Februarie 2012 este un moment bun pentru reluarea discuţiei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen».
Știre preluată de la: RFI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu