Autoritãţile din statele membre UE, inclusiv România, care sunt implicate în absorbţia fondurilor europene "fac reguli mai multe decât este nevoie", susţine Joanna Drake, director pentru Promovarea competitivitãţii IMM-urilor în cadrul Direcţiei Generale-Întreprinderi a CE.
Joanna Drake, director pentru Promovarea competitivitãţii IMM-urilor în cadrul Direcţiei Generale - Întreprinderi şi Industrie a Comisiei Europene, s-a întâlnit, sâmbãtã, la Târgu Mureş, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din regiune, care i-au solicitat sprijinul pentru gãsirea unor instrumente care sã reducã birocraţia de care se lovesc în accesarea fondurilor europene, transmite corespondentul Mediafax.
Drake a rãspuns cã şi ea, ca funcţionar al Comisiei Europene, se loveşte de birocraţie, dar a remarcat cã regulile de accesare a fondurilor europene sunt stabilite la nivelul naţional (prin ghidurile de finanţare - n.r.), iar autoritãţile din statele membre, inclusiv România, care sunt implicate în absorbţia fondurilor europene "fac reguli mai multe decât este nevoie".
"Autoritãţile naţionale fac reguli mai multe decât este nevoie. Am spus cã este inacceptabil", a declarat Drake.
Ea le-a cerut reprezentanţilor IMM-urilor din România sã facã presiuni asupra autoritãţilor sã reducã birocraţia în ceea ce priveşte accesul la fondurile europene, arãtând cã, în acelaşi timp, ea negociazã la nivelul Comisiei Europene ca pentru urmãtorul exerciţiu financiar, pe programul de care rãspunde, sã se asigure pentru IMM-uri un acces la finanţare mai uşor şi, de asemenea, fonduri mai mari.
Ea a precizat cã, deşi existã un fond special de garantare al Uniunii pentru bãncile care pot acorda IMM-urilor credite în vederea implementãrii unor proiecte cu finanţare europeanã, bãncile nu popularizeazã aceastã oportunitate.
"Trebuie sã puneţi presiune pe aceste bãnci, pentru cã aceste fonduri, garantate din bani europeni, existã", le-a spus Drake reprezentanţilor IMM-urilor.
În acest context, reprezentantul Comisiei Europene a spus cã este în lucru "o hartã de parcurs" ("route map") pentru liberalizarea pieţei în ceea ce priveşte creditarea la nivelul UE, care sã le permitã IMM-urilor sã beneficieze de finanţãri mai accesibile din alte state membre.
Știre preluată de la: România Liberă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu