Comisia Europeană (CE) a aprobat vineri 14 programe din 11 state membre pentru a promova legumele şi fructele atât pe piaţa internă, cât şi în ţări din afara UE, în urma crizei cauzate de bacteria E-Coli.
Unul din cele 14 programe vizează România. Astfel, Organizaţia Naţională Interprofesională 'Prodcom' Legume-Fructe va beneficia de o sumă totală de 984.776 de euro pe un interval de trei ani, cofinanţarea din partea UE fiind de 492.388 euro (50% din sumă). Obiectivul este de a promova legumele şi fructele româneşti pe pieţele din Rusia şi Ucraina.
Pentru primul an, 'Prodcom' Legume-Fructe ar urma să primească 333.320 euro (din care 166.660 euro de la UE), în al doilea an - 315.848 euro (157.924 euro de la UE), iar în ultimul an - 335.608 euro (167.804 euro de la UE).
În plus, România este una din cele trei pieţe (celelalte două sunt Germania şi Cehia) vizate de programul pentru Bulgaria, care va beneficia de o sumă totală de 2,5 milioane euro (pe doi ani), din care jumătate va fi asigurată de UE.
Bugetul total pentru cele 14 programe, care se vor derula timp de trei ani, este de 34,1 milioane de euro, din care cofinanţarea UE este de 17 milioane euro (50%). Aceste programe fac parte dintr-o serie de măsuri propuse de Comisie în această vară pentru a rezolva situaţia dificilă de pe piaţă cu care se confruntă acest sector ca urmare a crizei E-coli.
Dată fiind criza E-coli care a lovit sectorul fructelor şi legumelor, comisarul european penrtru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş a promis sprijin pentru acest sector prin accelerarea procedurilor de aprobare a programelor de promovare. "Această anvelopă financiară suplimentară completează măsurile de urgenţă adoptate pe timpul verii pentru a ajuta sectorul fructelor şi legumelor să depăşească criza E-coli. În această perioadă, Comisia şi-a arătat capacitatea de a reacţiona rapid şi proporţionat pentru a-i sprijini pe producătorii loviţi cel mai puternic de criză. Pe termen mediu, putem oferi de asemenea măsuri pentru a-i ajuta pe producători să revină la situaţia în care se aflau înainte de criză", a afirmat vineri Cioloş, citat într-un comunicat.
În iulie a fost adoptată o reglementare care a redus cu mai mult de jumătate timpul necesar pentru procedura obişnuită de adoptare asociată cu programele de cofinanţare de acest tip. În această perioadă, Comisia a primit solicitări pentru 17 programe (cu un buget total de 40,1 milioane de euro). 14 programe au fost selectate pentru cofinanţare. 11 dintre acestea au ca ţintă piaţa internă, iar trei vizează ţări din afara UE.
Dintre statele membre, Germania, ale cărei autorităţi au anunţat descoperirea bacteriei E-coli, este ţara cea mai vizată pentru promovarea exporturile de legume şi fructe, în timp ce programele pentru ţările din afara UE vizează pieţele din China, Rusia şi Ucraina.
Știre preluată de la: Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu