Rata globală de eroare în ceea ce privește cheltuielile europene se situează sub 4 %, ceea ce înseamnă că marea majoritate a plăților totale (cel puțin 96 %) nu au fost afectate de erori cuantificabile, potrivit unui raport al Curții Europene de Conturi.
Potrivit raportului Curții, rezultatele politicilor gestionate direct de Comisie continuă să se amelioreze, rata de eroare fiind în continuă scădere în sectoare precum cercetarea, ajutorul extern, dezvoltarea și extinderea. În agricultură, situația rămâne stabilă, nivelul de eroare fiind aproape de pragul stabilit de Curte. În privința plăților directe pentru exploatațiile agricole, care s-au ridicat la 39,7 miliarde de euro, nu s-au constatat erori semnificative.
În ceea ce privește politica de coeziune, domeniu în care statele membre gestionează direct proiectele destinate să stimuleze competitivitatea și creșterea economică în regiunile din întreaga Europă, rata de eroare a crescut ușor în comparație cu 2009. Această creștere se datorează, în parte, faptului că a trebuit ca multe programe inițiate în anii anteriori să fie finanțate din bugetul pentru 2010. Astfel, volumul plăților care au făcut obiectul unor norme de eligibilitate complexe a crescut substanțial față de anii precedenți, ceea ce a sporit riscul apariției erorilor.
Totuși, în cazul politicii de coeziune, rata de eroare rămâne cu mult sub nivelurile înregistrate în perioada 2006 - 2008, în special datorită îmbunătățirii generale a măsurilor preventive și corective, precum și datorită adoptării unor dispoziții mai stricte cu privire la cadrul de gestionare și control în actuala perioadă de programare. Comisia aplică aceste măsuri în special în statele membre și în regiunile în care se înregistrează cel mai frecvent astfel de erori.
Anul trecut, Comisia a făcut uz în mod repetat de măsurile corective aflate la dispoziția sa, cum ar fi întreruperea și suspendarea plăților către statele membre, ori de câte ori a avut îndoieli cu privire la modul de utilizare a banilor. De pildă, în 2010, Comisia a blocat temporar plăți în valoare de 2,15 miliarde de euro numai din Fondul European de Dezvoltare Regională. Începând de anul trecut, posibilitatea de a întrerupe plățile a fost utilizată sistematic și a fost pusă deja în aplicare în peste o sută de cazuri. În plus, la nivelul întregului buget, sumele recuperate sau corectate în 2010 s-au ridicat la 1,55 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere cu 10% față de 2009.
În ceea ce privește eficacitatea sistemelor de detectare și de corectare a erorilor, Curtea de Conturi consideră că, deși aceste sisteme au fost considerate în anumite privințe doar parțial eficiente, 90% din totalul erorilor identificate în eșantioanele analizate au fost realizate la nivelul beneficiarilor, nu la nivelul Comisiei.
După publicarea raportului anual al Curții de Conturi, Consiliul va recomanda Parlamentului European să acorde sau să nu acorde Comisiei descărcarea de gestiune. Pe baza acestei recomandări, Parlamentul European va vota, în mai 2012, rezoluția sa de descărcare de gestiune privind bugetul pentru 2010.
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu