Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a lansat „Portalul UE privind imigraţia”, un site internet cu informaţii practice pentru resortisanţii străini care sunt interesaţi să se mute în UE.
Site-ul, ec.europa.eu/immigration, se adresează şi migranţilor care se află deja pe teritoriul UE şi care ar dori să se mute dintr-un stat membru în altul. Site-ul oferă informaţii specifice pentru fiecare categorie de migranţi cu privire la procedurile aplicate în materie de migraţie în toate cele 27 de state membre.
Portalul UE privind imigraţia constituie un prim punct de acces la informaţii actualizate şi practice privind procedurile şi politicile în materie de imigraţie existente la nivelul UE şi la nivel naţional. Lucrătorii, cercetătorii, studenţii şi cei care doresc să se alăture familiei lor care se află deja în UE pot găsi aici informaţii adaptate nevoilor lor cu privire la statul membru în care ar fi interesaţi să se mute. Portalul cuprinde şi linkuri directe către site-urile autorităţilor naţionale în domeniul imigraţiei. Utilizatorii pot, de asemenea, găsi informaţii clare cu privire la drepturile lor şi să afle dacă au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul UE.
Portalul UE privind imigraţia explică modalităţile legale de trecere a frontierei înspre UE şi descrie riscurile asociate migraţiei ilegale, de exemplu traficul şi contrabanda. Migranţii şi potenţialii migranţi vor găsi aici şi o listă cuprinzătoare de organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale pe care le pot contacta pentru a solicita asistenţă. În plus, organizaţiile de sprijinire a migranţilor, precum şi autorităţile din domeniul imigraţiei, serviciile de ocupare a forţei de muncă şi cadrele universitare pot, la rândul lor, beneficia de informaţiile detaliate accesibile prin intermediul acestui site.
Portalul UE privind imigraţia este accesibil în limbile engleză şi franceză la adresa: http://ec.europa.eu/immigration/
Sunt în pregătire versiunile în limbile arabă şi spaniolă ale site-ului şi se lucrează, de asemenea, la variante de îmbunătăţire a acestuia, pentru a se asigura o mai mare accesibilitate a portalului de pe diferite platforme tehnice. Pentru crearea acestui portal al UE privind imigraţia, Comisia a desfăşurat un vast proces de consultare, la care au participat organizaţii de sprijinire a migranţilor, sindicate, asociaţii patronale şi grupări cu caracter religios din ţările de origine, de tranzit şi de destinaţie.
Astfel de consultări au avut loc în Belgia, Republica Cehă, Franţa, Germania, Spania şi Mali. 20,1 milioane de cetăţeni ai UE sunt resortisanţi ai unor ţări terţe, reprezentând aproximativ 4 % din totalul populaţiei UE. În 2010, statele membre ale UE şi ţările participante la cooperarea Schengen au eliberat peste 11 milioane de vize. Numărul estimat al persoanelor care fac obiectul traficului către sau pe teritoriul UE este de câteva sute de mii în fiecare an.
Sursa: Reprezentanța Comisiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu