Banca Centrală Europeană (BCE) poate forţa ţările cu probleme financiare să părăsească zona euro, dacă vrea, prin refuzul de a accepta obligaţiunile acestora ca garanţii în operaţiunile de împrumut, a declarat şeful agenţiei de administarare a datoriei Germaniei, Carl Heinz Daube.
"Dacă analizăm tratatele, cred că nu există nicio cale de a părăsi zona euro. Dar ipotetic ne putem gândi că BCE ar putea să nu mai accepte obligaţiunile a una, două, trei sau patru ţări, ceea ce tehnic ar însemna că aceste state ar trebui să iasă din zona euro", a spus Daube, într-un discurs în cadrul seriei de evenimente Săptămâna Financiară Euro, desfăşurate la Frankfurt. Organizatori sunt landul german Hessen şi IFC, parte a grupului Banca Mondială.
Oficialul german a adăugat că nu poate spune dacă aceasta ar fi cea mai bună soluţie la criza datoriilor, însă zona euro trebuie să folosească o singură instituţie, de preferat una care deja există, pentru a combate criza.
"Avem nevoie de o instituţie destul de puternică să susţină următorii paşi. Ar putea fi BCE, ar putea fi Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară sau Mecanismul European pentru Stabilitate", a spus el.
BCE acceptă încă pentru operaţiunile de împrumut obligaţiuni ale statelor cu probleme financiare precum Grecia, Portugalia sau Irlanda, deşi acestea au fost puternic retrogradate de către agenţiile de rating.
Știre preluată de la: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu