marți, 7 decembrie 2010

Ministri educatiei din tarile Bologna la Bucuresti

In 1999 Romania a fost una dintre cele 29 de tari care au semnat acordul de la Bologna prin care se urmarea standardizarea invatamantului superior la nivel european. In prezent numarul tarilor semnatare ale acestui acord depaseste limitele Uniunii Europene, ridicandu-se la 47. Ultima tara, Kazakstanul, s-a alaturat in 2010.

Avantajele acestui model sunt semnificative. Standardizarea invatamantului superior prin introducerea sitemului de credite (astfel asigurandu-se standarde de calitate comparabile si compatibile) si prin reglementarea duratei de studiu permite o mobilitate crescuta a studentilor. Exista insa si critici. Principala este ca prin reducerea duratei de scolarizare in universitati in special pentru BA la 3 ani, in multe domenii, o profesionalizare adecvată nu mai poate fi realizată numai pe bancile scolii. O alternativă pentru profesionalizare o reprezinta in aceste conditii pregatirea la locul de munca. In prezent, companiile ofera tot mai multe programe de perfectionare profesionala destinate angajatilor.

Modelul de la Bologna este unul dinamic care se adapteaza continuu. Ministrii educatiei din tarile semnatare se intalnesc odata la fiecare doi ani. In aprilie 2012 reuniunea ministrilor educatiei din tarile semnatare ale acordului de la Bologna va avea loc la Bucuresti.

Niciun comentariu: