Zona euro se îndreaptă către o încetinire puternică a creşterii economice anul următor, iar un eşec în a restabili încrederea în situaţia financiară a statelor ar putea declanşa o contracţie majoră a PIB în ţările dezvoltate, potrivit OCDE.
Într-un raport publicat cu numai câteva zile înaintea summit-ului G20 programat joi şi vineri în Franţa, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a revizuit puternic în scădere estimarea de creştere economică pentru zona euro, de la 2%, cât anticipa în mai, la 0,3%.
De asemenea, OCDE a redus prognoza pentru Statele Unite de la 3,1% la 1,8% şi a avertizat în privinţa unor puternice riscuri pentru perspectiva globală, dacă liderii politici eşuează în încercarea de a stopa extinderea crizei datoriilor suverane pe pieţele financiare.
"O deteriorare a situaţiei financiare de magnitudinea celei observate în timpul crizei globale din 2007-2009 ar putea conduce la o scădere a PIB în unele economii importante ale OCDE cu până la 5% în prima parte a anului 2013", se arată în raport.
Pe de altă parte, dacă măsurile anunţate săptămâna trecută de liderii zonei euro sunt implementate eficient, creşterea ar putea depăşi aşteptările.
OCDE a avertizat, însă, că incertitudinile au crescut puternic în ultimele luni, întrucât situaţia Grecia, aflată în pragul falimentului, ameninţă să afecteze băncile europene şi ţările europene cu datorii mari.
Știre preluată de la: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu