Miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din statele G20 au cerut Europei să prezinte, la summit-ul UE de la sfârşitul săptămânii viitoare, un plan complet, decisiv de rezolvare a crizei datoriilor de stat, care ameninţă economia globală.
Cu o retorică neobişnuit de directă, liderii financiari ai Grupului celor mai mari 20 de economii ale lumii au arătat, la reuniunea pregătitoare de sâmbătă, că aşteaptă ca summit-ul Uniunii Europene de weekendul viitor să "abordeze decisiv problemele actuale, printr-un plan complet".
Liderii G20 se vor reuni pe 3-4 noiembrie, la Cannes.
Ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin, care a prezidat întâlnirea de sâmbătă de la Paris, a arătat că Germania şi Franţa, cele mai puternice ţări din UE, sunt pe cale să agreeze un plan de reducere a datoriilor Greciei, de împiedicare a contagiunii către alte ţări din zona euro şi de protejare a băncilor europene.
Reprezentanţii ţărilor din afara zonei euro prezenţi la summit-ul de sâmbătă au ţinut să sublinieze efectele negative deja resimţite de economiile lor din cauza crizei din Europa şi au arătat că liderii europeni trebuie să acţioneze urgent.
"Europa trebuie să-şi vină în fire, deoarece dacă criza nu va lua sfârşit, va începe să afecteze economiile emergente care au creştere economică solidă", a declarat ministrul japonez al Finanţelor, Jun Azumi.
Ministrul canadian de Finanţe, Jim Flaherty, a afirmat că riscul unei recesiuni globale va fi semnificativ mai ridicat dacă summit-ul UE de săptămâna viitoare nu se va încheia cu măsuri categorice de soluţionare a crizei.
Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, a declarat că omologii săi din zona euro "vor pleca de la Paris după ce au înţeles că există presiuni uriaşe asupra lor să găsească o soluţie la criză".
Secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a afirmat că se simte "încurajat" de ultimele măsuri luate la nivelul UE spre o strategie de rezolvare a crizei, dare cuprind "elementele corecte", mai exact o recapitalizarea a băncilor europene.
"Este clar că mai au de lucru la strategie şi la detalii, dar când Franţa şi Germania cad de acord asupra unui plan şi decid să acţioneze, sunt posibile lucruri mari. Mă simt încurajat de viteza şi de direcţia în care se îndreaptă", a arătat el.
Comunicatul emis de liderii financiari ai G20 îndeamnă liderii europeni "să maximizeze impactul Fondului European de Stabilitate Financiară pentru a stopa contagiunea".
Oficialii europeni au arătat că cea mai probabilă variantă de utilizare a Fondului ar fi oferirea unor asigurări parţiale de pierdere investitorilor care vor cumpăra obligaţiunile de stat emise de ţările cu probleme din zona euro, în încercarea de a stabiliza piaţa.
Eforturile reprezentanţilor marilor economii emergente de a creşte resursele Fondului Monetar Internaţional (FMI) au fost împiedicate de opoziţia Statelor Unite şi altor ţări dezvoltate, care au refocalizat discuţiile pe Europa.
Geithner a arătat că FMI dispune deja de resurse financiare "foarte substanţiale".
Știre preluată de la: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu